Ons bewustzijn groeit

Er is de afgelopen jaren veel verandert in het bewustzijn van mensen. Het bewustzijn groeit. We leven, in ieder geval in het Westen, in overvloed. We hebben bijna alles op materieel gebied. We stellen daarbij hoge eisen aan ons leven. We willen succesvol zijn en niet alleen in ons werk. We willen een fijne relatie, waardevolle vriendschappen, een fijn huis, sporten, bewust eten, reizen, jezelf ontwikkelen, op de hoogte blijven van alles, een betrokken ouder zijn en nog veel meer. We hebben een huis, een gezin, etc.

Wat wil ik met de rest van mijn leven?

Aan de buitenkant lijkt ons leven helemaal op orde. Maar zo voelen wij ons niet altijd. We zijn moe, hebben het veel te druk. Het lukt lang niet altijd om alle ballen in de lucht te houden, we hebben regelmatig het gevoel te worden geleefd, dat er geen balans is tussen werk en privé en je komt nauwelijks aan jezelf toe.

De mensen die bij mij komen willen graag bewuster leven, bewuster kiezen en meer in balans zijn. Ze willen meer tijd besteden aan de mensen en de dingen die écht belangrijk zijn en die er toe doen. Ook al lijkt het alsof ze alles hebben, toch hebben ze het gevoel dat er iets mist. Ze vragen zich af:

  • Is dit het nu?
  • Wie ben ik?
  • Waarom ben ik hier?
  • Wat wil ik écht?
  • Hoe kan ik van meer betekenis zijn?
  • Wat wil ik met de rest van mijn leven?

Van hoofd naar hart

Veel mensen hebben de behoefte om uit het hoofd en in het hart te gaan. Van verstand naar gevoel. Ze willen graag werkelijk iets bijdragen, waarde toevoegen, iets zinvols doen. We willen een eerlijke samenleving, met meer respect omgaan met de bronnen van de aarde, zonder de aarde uit te putten. We willen weer écht gezond voedsel zonder allerlei chemische toevoegingen. We willen gewoon ons werk doen zonder de overdaad aan regels. We willen weer terug naar de menselijke maat.

De stress en de druk die op ons ligt maakt ons letterlijk ziek. Kijk maar naar de cijfers. De werkdruk stijgt, steeds minder mensen zijn echt gelukkig en tevreden met hun baan. De meeste klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan zijn gerelateerd aan stress. Het ziekteverzuim is groot en het aantal mensen dat met een burnout uitvalt groeit. Op dit moment is 1 van de 7 werknemers burnout.

We willen dit niet meer.
Steeds meer mensen zijn op zoek naar zichzelf en ze willen werk doen dat van betekenis is.
Ze zoeken naar een gezonde balans tussen werk en privé.

Nieuwe ontwikkelingen

Heel interessant zijn de boeken Nederland Kantelt van Jan Rotmans en de laatste manager van Ben Kuiken. Er gaat veel veranderen de komende jaren. In de toekomst zijn andere soort leidinggevenden en werknemers nodig. De functie van leidinggevende verandert naar leider, waarbij communicatie en soft-skills steeds belangrijker worden.

Je krijgt als leidinggevende meer een coachende en begeleidende rol, waarbij je duidelijke kaders stelt, de stip op de horizon vast stelt. Waarbij je je medewerkers meer stuurt op kwaliteiten, potentie en talent. De controlerende taak van de leidinggevende verandert naar een rol waarbij het belangrijk is te motiveren en te inspireren. Je stuurt teams aan waarin ieder teamlid zijn eigen verantwoordelijkheid kent en neemt. Nu wordt nog vooral vanuit wantrouwen gemanaged, dit gaat veranderen naar faciliteren vanuit vertrouwen.

Dat verandert voor jou als werknemer ook veel. Je wordt verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Er zullen veel banen verdwijnen en nieuwe verschijnen. Er wordt van medewerkers een andere houding verwacht, meer ondernemerschap, meer initiatief. Vaste contracten en veel zekerheden verdwijnen. Door de digatalisering is de scheiding tussen werk en privé heel dun geworden en is het belangrijk om hier een goede balans in te vindeen. Vitaliteit, veerkracht en wendbaarheid spelen een steeds belangrijkere rol. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid, je ondernemerschap, je leiderschap én je gezonde verstand.

Maak contact met wie je werkelijk bent

In deze tijd is het dus heel belangrijk dat je steeds meer contact maakt met wie je bent, wat je wilt en hoe je dat wilt doen. Daarom heb ik de KIBA-methode® ontwikkeld. De 5 KIBA Steppingstones helpen je hierbij. De trainingen en workshops die ik geef helpen je met de vragen ‘wie ben ik’ ‘wat wil ik’ en ‘hoe kan ik dit bereiken’. De Steppingstones helpen je herinneren wie je werkelijk bent en hoe je vanuit je hart leeft. En hoe je bij jezelf kunt blijven ondanks de hectiek en de veranderlijkheid van het dagdagelijks leven.

Met de 5 KIBA steppinstones

  • ontdek je wat je écht wilt, wat je leuk vindt en hoe je dit bereikt
  • ontdek je wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt én hoe je dit oplost
  • creeër je meer rust en balans in je leven
  • blijf je beter bij jezelf doordat je leeft vanuit je intuïtie en je Ware Zelf

De 5 KIBA Steppingstones staan uitgebreid beschreven in mijn bestseller Anders Denken, anders Voelen, anders Doen