Ons bewustzijn groeit

Er is de afgelopen jaren veel verandert in het bewustzijn van mensen. Het bewustzijn groeit. We leven, in ieder geval in het Westen, in overvloed. We hebben bijna alles op materieel gebied. We stellen daarbij hoge eisen aan ons leven. We willen succesvol zijn en niet alleen in ons werk. We willen een fijne relatie, waardevolle vriendschappen, een fijn huis, sporten, bewust eten, reizen, jezelf ontwikkelen, op de hoogte blijven van alles, een betrokken ouder zijn en nog veel meer. We hebben een huis, een gezin, etc.

Wat wil ik met de rest van mijn leven?

Aan de buitenkant lijkt ons leven helemaal op orde. Maar zo voelen wij ons niet altijd. We zijn moe, hebben het veel te druk. Het lukt lang niet altijd om alle ballen in de lucht te houden, we hebben regelmatig het gevoel te worden geleefd, dat er geen balans is tussen werk en privé en je komt nauwelijks aan jezelf toe.

De mensen die bij mij komen willen graag bewuster leven, bewuster kiezen en meer in balans zijn. Ze willen meer tijd besteden aan de mensen en de dingen die écht belangrijk zijn en die er toe doen. Ook al lijkt het alsof ze alles hebben, toch hebben ze het gevoel dat er iets mist. Ze vragen zich af:

 • Is dit het nu?
 • Wie ben ik?
 • Waaarom ben ik hier?
 • Wat wil ik écht?
 • Hoe kan ik van meer betekenis zijn?
 • Wat wil ik met de rest van mijn leven?

Van hoofd naar hart

Veel mensen hebben de behoefte om uit het hoofd en in het hart te gaan. Van verstand naar gevoel. Ze willen graag werkelijk iets bijdragen, waarde toevoegen, iets zinvols doen. We willen een eerlijke samenleving, met meer respect omgaan met de bronnen van de aarde, zonder de aarde uit te putten. We willen weer écht gezond voedsel zonder allerlei chemische toevoegingen. We willen gewoon ons werk doen zonder de overdaad aan regels. We willen weer terug naar de menselijke maat.

De stress en de druk die op ons ligt maakt ons letterlijk ziek. Kijk maar naar de cijfers. De werkdruk stijgt, steeds minder mensen zijn echt gelukkig en tevreden met hun baan, het ziekteverzuim is groot en het aantal mensen dat met een burnout uitvalt groeit.

We willen dit niet meer. Ik vind het heel mooi om te zien dat alles langzaam aan het veranderen is.
Steeds meer mensen zijn op zoek naar zichzelf, zoeken naar balans en willen leven vanuit het hart en vanuit overvloed.

Nieuwe ontwikkelingen

Heel interessant zijn de boeken Nederland Kantelt van Jan Rotmans en de laatste manager van Ben Kuiken. Er gaat veel veranderen de komende jaren. In de toekomst zijn andere soort leidinggevenden en werknemers nodig. De functie van leidinggevende verandert naar leider, waarbij communicatie en soft-skills steeds belangrijker worden. Je krijgt als leidinggevende meer een coachende en begeleidende rol, waarbij je duidelijke kaders stelt, de stip op de horizon vast stelt. Waarbij je je medewerkers meer stuurt op kwaliteiten, potentie en talent. De controlerende taak van de leidinggevende verandert naar een rol waarbij het belangrijk is te motiveren en te inspireren. Je stuurt teams aan waarin ieder teamlid zijn eigen verantwoordelijkheid kent en neemt. Nu wordt nog vooral vanuit wantrouwen gemanaged, dit gaat veranderen naar faciliteren vanuit vertrouwen.

Dat verandert voor jou als werknemer ook veel. Je wordt verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Aan de vooravond van de digitale revolutie zullen veel banen verdwijnen en nieuwe verschijnen. Je bent dan geen ‘kapper’ meer, maar je kunt goed knippen en wat kun je nog meer en hoe kun je dit creatief inzetten. In de toekomst wordt van medewerkers een andere houding verwacht, meer ondernemerschap, meer initiatief. Vaste contracten en veel zekerheden waar we tot nu toe aan gewend zijn zullen verdwijnen. Waar we nu nog verwachten dat de organisatie voor ons zorgt, wordt het steeds belangrijker om voor je zelf te zorgen waarbij de organisatie faciliteert. Horizontaal groeien wordt net zo vanzelfsprekend of misschien wel vanzelfsprekender als verticaal groeien. De scheiding tussen werk en privé zal steeds meer verdwijnen. Flexibiliteit en goed kunnen omgaan met veranderingen en je kwaliteiten op meerdere gebieden kunnen inzetten wordt steeds belangrijker. Vitaliteit, veerkracht en veranderbaarheid gaan hierin een steeds belangrijkere rol spelen. Het gaat steeds meer om de vraag ‘wie ben je’ in plaats van ‘wat kun je’ of ‘welk beroep heb je’. Er zal veel meer gekeken worden naar je ‘potentie en je kwaliteiten’ in plaats van ‘welke vergelijkbare functies heb je tot nu toe gehad en welke diploma’s bezit je’. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid, je ondernemerschap, je leiderschap én je gezonde verstand.

Maak contact met wie je werkelijk bent

In deze tijd is het dus heel belangrijk dat je steeds meer contact maakt met wie je bent, wat je wilt en hoe je dat wilt doen. Daarom heb ik de KIBA-methode® ontwikkeld. De 5 KIBA Steppingstones helpen je hierbij. De trainingen en workshops die ik geef helpen je met de vragen ‘wie ben ik’ ‘wat wil ik’ en ‘hoe kan ik dit bereiken’. De Steppingstones helpen je herinneren wie je werkelijk bent en hoe je vanuit je hart leeft. En hoe je bij jezelf kunt blijven ondanks de hectiek en de veranderlijkheid van het dagdagelijks leven.

Met de 5 KIBA steppinstones

 • ontdek je wat je écht wilt, wat je leuk vindt en hoe je dit kunt bereiken.
 • Je ontdekt wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt én hoe dit kunt oplossen
 • creeër je meer rust en balans in je leven
 • je blijft beter bij jezelf doordat je meer leeft vanuit je gevoel en je intuïtie

Met de KIBA-methode ontwikkel je je holistisch op de volgende 7 niveaus

 1. Fysiek
  Hoe blijf je fysiek in balans, hoe zorg je voor voldoende rust, veerkracht en energie?
  Het fysieke niveau omvat ook het ontvangen van materiele overvloed
 2. Mentaal
  Hoe blijf je mentaal in balans? Wat is jouw mindset? Hoe wordt jij meester over je gedachten? Hoe verander je belemmerende overtuigingen in bekrachtigende overtuigingen?
 3. Emotioneel
  Hoe ga je om met emoties, hoe houd je je emoties in toom, hoe kun je ze toelaten in plaats van ze weg te drukken?
 4. Spiritueel
  Hoe maak je contact met wie jij werkelijk bent en hoe verbind je je met alles om je heen, hoe geef jij zingeving aan je leven? Hoe vertrouw je op het universum dat altijd achter je staat? Hoe ontwikkel jij je intuitie?
 5. Persoonlijk
  Hierin los je al je blokkades op uit dit en vorige levens. Het gaat niet alleen om het veranderen van belemmerende overtuigingen, maar ook je in je kracht komt. Je bent nl. niet geworden zoals je bent ondanks je verleden maar dánkzij je verleden.
 6. Familie van herkomst
  Als een probleem of krachtbron niet op het persoonlijk niveau op te lossen is, kun je kijken naar het familie-systeem. Sommige problemen en belemmeringen die je in je leven ervaart hebben een systemische oorsprong. We erven niet alleen de kleur haar of de kleur ogen van onze ouders, maar ook overtuigingen, meningen etc. Met intuitief, systemisch en holistisch waarnemen ontdek je de werkelijke oorzaak van je belemmeringen én je gaat je familie van herkomst als krachtbron ervaren.
 7. Collectief,  cultuur en tijdsgeest
  Het collectieve niveau overstijgt het familiesysteem.
  Soms zijn er problemen die land- of cultuurgebonden zijn.
  Soms hebben de problemen die je op je werk te maken met je team of je organisatie.
  Het collectieve niveau kun je zo ver uitbreiden als je wilt naar de hele aarde, ons melkwegstelsel, alle melkwegstelsels, het universum en de multi-universa

Je hoort vaak mensen zeggen dat ze al zoveel hebben gedaan, maar dat ze een bepaald probleem of belemmerende overtuiging blijven tegen komen. Dan ligt de oorzaak misschien wel op een ander niveau dan waar jij je tot nu toe de oplossing hebt gezocht. Wanneer je je probleem op het juiste niveau oplost zal het verdwijnen.

Als je persoonlijk en spiritueel wilt groeien en ontwikkelen, dan is het heel belangrijk om je op al deze 7 niveaus te ontwikkelen om werkelijk in balans te zijn. Veel opleidingen richten zich op 1 of 2 aspecten, maar bij de KIBA-methode® is holistisch en omvat álle 7 niveaus waardoor er een blijvend effect ontstaat. Je gaat écht anders in het leven staan en maakt keuzes die bij jou passen en waar jij je goed bij voelt.

Het resultaat van de 5 KIBA-Steppingstones

Het uiteindelijke resultaat van de 5 KIBA Steppingstones is, dat jij kunt zijn wie je werkelijk bent, dat jij uitdrukking geeft aan jouwzielsverlangen en dat je praktische handvatten krijgt om jouw droom in de wereld neer te zetten, vanuit liefde, vreugde en overvloed.

De 5 KIBA Steppingstones staan uitgebreid beschreven in mijn bestseller Anders Denken, anders Voelen, anders Doen