Welkom bij de KIBA Boost

Thema 37

Heeft u vragen over één van onze diensten of producten?

Neem dan gerust contact met mij op: (06) 53 56 50 87

 

Het thema van deze week is omgaan met je innerlijke criticus

Op het moment dat je twijfelt welke keuze je moet maken, bij nieuwe ontwikkelingen, wanneer je iets nieuws wilt uitproberen, bij problemen, als je een volgende stap in je leven wilt zetten, als je uit je comfortzone wilt treden of als je meer zichtbaar wilt zijn dan klinken er vaak stemmen als: ben ik wel goed genoeg, heb ik wel voldoende ervaring, kan ik het wel, stel je voor dat het mislukt, stel je voor dat ik de verkeerde keuze maak, wat zullen anderen ervan zeggen, val ik niet door de mand, word ik niet afgewezen.

Deze stemmen noem ik je innerlijke criticus. Je innerlijke criticus is de tegenhanger van je innerlijke mentor. Je innerlijke mentor is verbonden met jouw innerlijke wijsheid, jouw intuïtie, jouw hart. Je innerlijke mentor weet altijd het antwoord dat goed is voor jou. Je innerlijke mentor zet jou in je kracht.

Je innerlijke criticus doet het tegenovergestelde. Hij maakt je kleiner dan je bent, doet jou twijfelen aan jezelf. Je innerlijke criticus houdt je tegen waardoor je dingen gaat uitstellen, waardoor je gaat twijfelen, of dat je zelfs helemaal niets doet en alles bij het oude laat.

Je innerlijke criticus is gebaseerd op angst. Je innerlijke mentor is gebaseerd op liefde. Dat is het grootste verschil.

Hoe herken je je innerlijke criticus

 • Hij is vaak hard, zwart-wit, veroordelend en niet genuanceerd
 • Je innerlijke criticus kan ook heel beschermend zijn en aardig klinken zoals: nou het lijkt me niet zo goed idee, dan kraakt iedereen je af, daar heb je niet voldoende ervaring voor, straks faal je of val je door de mand, waarom zou je zoveel moeite doen, het is wel gemakkelijk en veilig zo, je bent er nog niet klaar voor je moet eerst nog iets anders doen voordat… (bijvoorbeeld een opleiding volgen, gecoacht worden, een boek lezen, meer ervaring opdoen)
 • Hij heeft een herhalend karakter, alsof het repeat-knop is, zonder dat er echt een oplossing komt.
 • Je innerlijke criticus is irrationeel, hij baseert zich niet op feiten maar op aannames en verwachtingen
 • Hij laat zich vooral beïnvloeden door meningen van anderen
 • Hij is degene die achteraf zegt: zie je nou wel, ik had het je toch gezegd?

Toch hoef je geen hekel te hebben aan je innerlijke criticus. Ook je innerlijke criticus heeft een positieve intentie. Hij wil jou namelijk beschermen, dat je veilig bent, dat je niet afgewezen wordt of faalt. Het is daarom belangrijk dat je je innerlijke criticus niet afwijst maar omarmt. Want jij bent niet je innerlijke criticus. Vaak zijn de stemmen van je innerlijke criticus de stemmen van je ouders, van de maatschappij, van je religie, normen en waarden van de cultuur waarin je leeft. Deepak Chopra zegt dat het merendeel van de overtuigingen die je over jezelf geloofd niet waar zijn, maar jou vertelt zijn, en zo vaak vertelt zijn dat je ze bent gaan geloven alsof de overtuigingen van jezelf zijn.

De Realist

Hoe ga je met je innerlijke criticus om? In ieder geval niet door hem af te wijzen, hem te onderdrukken of er tegen te vechten of met tegenargumenten. Want als je dat doet dan ben je toch weer met je innerlijke criticus bezig en deze strijd win je nooit.

De tegenhanger van je innerlijke criticus is de REALIST. Deze baseert zich op feiten. Je innerlijke criticus is veroordelend en zwart/wit.

Een voorbeeld:
Realistisch: je weegschaal weegt 5 kilo zwaarder dan 2 weken geleden
Mening innerlijke criticus: dikzak, je hebt je weer niet kunnen inhouden, je bent niet mooi, je hebt geen doorzettingsvermogen, slappeling

De Realist vraagt bij een probleem: hoe kan ik dit oplossen wat kan ik doen, wat is er nog meer mogelijk. Terwijl de innerlijke criticus vooral de onmogelijkheden en problemen eindeloos herhaalt en niet met oplossingen komt.

Kenmerken Realist:

 • Is nieuwsgierig en stelt vragen
 • Genuanceerd, niet zwart wit
 • Stelt open vragen
 • Gericht op vooruitgang
 • Gericht op oplossingen
 • Kalme stem (je innerlijke criticus is meer een opgewonden standje)

Door de Realist aan te roepen kun je je innerlijke criticus wat meer op de achtergrond zetten. Je innerlijke criticus verliest hiermee zijn invloed. En weet dat je beide delen in je hebt! Naar wie ga jij luisteren?

In 4 stappen leren omgaan met je innerlijke criticus

 1. Merk je innerlijke criticus op, weet dat hij er is. Je kunt je innerlijke criticus een naam geven of maak er een typetje van, zodat je er om kan glimlachen (dat is iets anders dan uitlachen!)
 2. Op het moment dat je je innerlijke criticus opmerkt vraag jezelf dan af waarom de innerlijke criticus zegt wat hij zegt, waarvoor wil je innerlijke criticus je beschermen. Dan bedank je je innerlijke criticus dat hij jou wil beschermen.
 3. Vervolgens maak je contact met de Realist in jou en kijk je naar de situatie vanuit de Realist. Ook dit deel van jou kun je een naam geven. Stel jezelf vanuit de Realist vragen: is het waar wat de innerlijke criticus zegt en hoe weet ik dat dit waar is, en stel je voor dat dit niet waar is wat is er dan mogelijk?
  Bijvoorbeeld: je innerlijke criticus zegt dat je nooit een goede ondernemer kunt worden. Vanuit de Realist vraag je: is dit waar en hoe weet ik dat zo zeker? En stel je voor dat ik wel een goede ondernemer kan worden wat heb ik dan nodig? Welke talenten en vaardigheden heb ik die ik als ondernemer kan inzetten en wat kan ik leren en waar kan ik dit doen.
 4. Maak contact met je innerlijke mentor, je intuïtie, je eigen wijsheid. Blijf je hart volgen. Je hoofd heeft de twijfels je hart niet! Vraag je hart om het antwoord te geven.

Je innerlijke criticus verdwijnt niet

Hoe ver je in je ontwikkeling bent of hoe succesvol, het maakt niet uit, je innerlijke criticus verdwijnt niet. Bij elke nieuwe stap, bij elke twijfel, bij elke nieuwe uitdaging komt je innerlijke criticus weer de hoek om kijken. Het blijft belangrijk om je innerlijke criticus op tijd te herkennen en de 4 stappen te volgen.

Durf te kiezen voor de stem van je hart ook al is het eng en onzeker. Want je kunt het aan. Zelfs als je een verkeerde keuze maakt dan kun je dit aan, want van elke keuze leer je of deze nu goed is of fout. In die zin maak je nooit de verkeerde keuze. Je maakt altijd de beste keuze die op dat moment het beste lijkt. En je kunt altijd weer een nieuwe keuze maken.

Je kunt hier de meditatie luisteren en downloaden als MP3

Met het rode pijltje (links) speel je de meditatie direct af en met het zwarte pijltje (rechts) kun je de meditatie downloaden.

KIBA Community

Je kunt je ervaringen delen in de KIBA Community

 

Veel gestelde vragen

Klik hier voor antwoord op veel gestelde vragen.

 

Veel plezier!

Met hartelijke groet,

Sabine Hess