Welkom bij de KIBA Boost

Thema 32

Heeft u vragen over één van onze diensten of producten?

Neem dan gerust contact met mij op: (06) 53 56 50 87

 

Het thema van deze week is Chakra 4

Het vierde chakra is het hartchakra

Plaats: rondom het hart
Element: lucht
Vorm: zespuntige ster
Klank: yam
Zintuig: voelen
Kleur: groen
Inwendig: de huid, je ogen (omdat je ogen emoties uitdrukken), handen, thymusklier

Levensenergie: Liefde
Wordt geblokkeerd door: Verdriet

Contemplatie:
Leg al je verdriet voor je neer, waar ben je verdrietig over, en welke mensen en/of dingen heb je verloren waar je van hield
Van wie hou je, waar hou je van ,wat maakt je blij, hoe ontwikkel ik meer compassie en mededogen

Openen: maak je vrij van al je verdriet, droefheid en verlies. Weet dat liefde een vorm van energie is die tussen jou en je dierbaren heeft gestroomd en deze energie is niet verloren gegaan maar leeft voort in je hart en wordt herboren in de vorm van nieuw liefde. Laat alle pijn wegvloeien en voel de liefde die daaronder zit

Het vierde chakra staat voor onvoorwaardelijke LIEFDE en compassie. En niet alleen naar anderen maar ook naar jezelf. Het vierde chakra stelt je in staat om jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben en jezelf te accepteren. Precies zoals je bent, met al je plussen en je minnen. Het stelt je in staat anderen onbevangen tegemoet te treden en van anderen te houden, precies zoals zij zijn. Je durft je emoties te uiten die te maken hebben met het vierde chakra zoals liefdesverdriet, angst voor scheiding leed etc. Wanneer je hartchakra in balans en open is straal je warmte, hartelijkheid en vrolijkheid uit. Je kunt je moeiteloos verbinden met alles om je heen. Je kunt dienstbaar zijn zonder dat dit ten koste gaat van jezelf, je bent vriendelijk, liefdevol en geduldig. Respectvol en zonder oordeel. Je bent emphatisch en hebt compassie voor het leed van anderen zonder hierdoor overstelpt te worden. Je kunt gezonde grenzen stellen tussen jezelf en de ander.

Verwar onvoorwaardelijke LIEFDE van het 4e chakra niet met de romantische liefde of lief zijn. Vanuit onvoorwaardelijke liefde kun je prima boos zijn, grenzen stellen of nee zeggen. Als je ouder bent van een kind dan ken je dit heel goed. Je houdt van je kind, maar dat betekent niet dat je nooit boos doet.

LIEFDE met hoofdletters maakt vrij, LIEFDE laat iemand groeien en bloeien. LIEFDE zet mensen in hun kracht. Liefde geneest. Je hartchakra is daarom ook verbonden met je handen en je vingertoppen. Een healing geven heeft het meeste effect als je een healing geeft vanuit onvoorwaardelijke LIEFDE en compassie. In je dagelijks leven kun je door het geven van een knuffel of een aanraking veel helen en leed verzachten.

Je hart is verbonden met de onvoorwaardelijke liefde. En de onvoorwaardelijke liefde is verbonden met de bron. Onvoorwaardelijke liefde weet dat we allemaal uit dezelfde bron voortkomen. Het overstijgt de emotie liefde of verliefdheid. Onvoorwaardelijk liefde is meer dan een emotionele kracht, het is een spirituele kracht.

De maya’s groeten elkaar met In Lakesh en vanuit het Hindoeisme en in de yogatraditie gebruiken ze als groet Namasté. Beide groeten hebben dezelfde oorsprong en maken een gebaar naar het hart toe met een lichte buiging. Deze buiging is nederigheid, geen onderdanigheid!

In Lakesh betekent: ik ben een andere jij en ik erken het goddelijke in jou en mij.

Namasté betekent: het goddelijke in mij groet het goddelijke in jou. Ik eer de plek in jou waar het hele universum samenkomt. Ik eer de plek in jou waar liefde, waarheid, licht en vrede heerst. Wanneer jij in die plek bent in jou en ik in die plek in mij, dan zijn we één.

Het vierde chakra is de poort naar onze ziel, je eigen goddelijke vonk. Het vierde chakra is de verbinding tussen het materiele en het niet-materiele. Tussen het ik en niet-ik, tussen doen en niet-doen. Het vierde chakra is de verbinding met alles wat is. Daarom is de vorm de zespuntige ster – de verbinding tussen de kosmos en de aarde.

Doordat het hartchakra verbonden is met het element lucht staat het vierde chakra ook in verband met de adem. Ademen is een belangrijke sleutel voor gezondheid, rust, ruimte en balans. Zie eerder in dit jaarprogramma en de hart-adem-techniek van Heartmath Institute is hierop gebaseerd.

Het vierde chakra kan uit balans raken door afwijzing, verlies, voortdurende kritiek, niet erkend verdriet, voorwaardelijke liefde, seksueel of lichamelijk geweld, verraad

Een overactief vierde chakra
Teveel op anderen gericht ten koste van jezelf, voorwaardelijk geven omdat je eigenlijk liefde en aandacht terugverlangt, jezelf opofferen, veeleisend, claimen, te aanhankelijk, , jaloers.

Geblokkeerd vierde chakra
Asociaal, teruggetrokken, kritisch, veroordelend, onverdraagzaam tegen zichzelf en anderen, eenzaamheid, depressief, angst voor relaties en intimiteit, gebrek aan invoelingsvermogen.

Veel voorkomende ziektes
Stoornissen aan hart, bloedcirculatie, longen, thymus, borsten, armen. Problemen aan luchtwegen en longen, kortademigheid, astma, slecht afweerstelsel, problemen met je immuumsysteem, spanning tussen schouderbladen, pijn in de borst

Je kunt hier de meditatie luisteren en downloaden als MP3

Met het rode pijltje (links) speel je de meditatie direct af en met het zwarte pijltje (rechts) kun je de meditatie downloaden.

KIBA Community

Je kunt je ervaringen delen in de KIBA Community

 

Veel gestelde vragen

Klik hier voor antwoord op veel gestelde vragen.

 

Veel plezier!

Met hartelijke groet,

Sabine Hess