moeiteloos mediteren

Het thema van vandaag is Geld en Overvloed

Welkom bij de derde gratis meditatie uit dit meditatiejaarprogramma.
Dit is thema 29.
Dit thema hoort bij KIBA Steppingstone B van Bewustzijn.
Wil je graag weten wat alle thema’s zijn?

Bekijk alle thema’s hier

We leven in een wereld waarin we uitgaan van tekort en schaarste. We hebben te weinig geld, te weinig tijd, te weinig rust, olie- en gasbronnen dreigen uitgeput te raken en vaak doe je jezelf tekort, of denk je dat je anderen tekort doet. Dan is het geen wonder dat het heel moeilijk is om te geloven in en te vertrouwen op overvloed.

Kijk ook eens naar je eigen leven. Hoe ervaar je je eigen financiële situatie? Hoe ervaar je jouw relaties? Ervaar je overvloed in creativiteit? Hoe ervaar jij tijd en de tijdsdruk?

Wat ervaar je als je denkt aan je tekorten. Wat gebeurd er dan in je lichaam? Meestal voelt dit zwaar en angstig. In dit jaarprogramma is al regelmatig aan de orde gekomen dat angst vernauwt, angst beperkt je ruimte en je creativiteit. Terwijl overvloed ruimte geeft.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je meer gedachten hebt vanuit overvloed in plaats vanuit een tekort. Hoe zorg je er nou voor dat je gaat geloven in en vertrouwen op overvloed. In mijn boek Anders Denken, anders Voelen, anders Doen heb ik hier een heel hoofdstuk over geschreven. Hier een korte samenvatting, hoe je in 5 stappen meer overvloed ervaart.

Stap 1 Tekort is slechts een perceptie

De eerste stap is te beseffen dat ‘tekort’ een perceptie is. Want waar richt je je aandacht op? Op het tekort of op de overvloed? En is er werkelijk tekort? Er zijn rekenmodellen waaruit blijkt dat als al het geld van de wereld over alle inwoners zou worden verdeeld, dat elke aardbewoner $ 1 miljoen zou bezitten. Er sterven tegenwoordig meer mensen aan obesitas dan aan honger. Als je al het voedsel van de wereld bij elkaar optelt is er ook genoeg voor iedereen. Als je een supermarkt binnenloopt kijk dan eens bewust naar al die overvloed aan producten. Als je in de file staat let dan eens op de overvloed aan auto’s. Heb je het gevoel dat je een tekort hebt aan tijd, waardoor je niet toekomt aan het leven van je droom? Succesvolle mensen zoals Nelson Mandela, Steve Jobs, Wayne Dyer hebben net zoveel tijd als iedereen. Nelson Mandela heeft zelfs 27 jaar van zijn leven in een gevangenis gezeten. Hij had misschien daardoor juist minder tijd om aan zijn droom te werken en toch is hij een belangrijk icoon en voorbeeld voor de wereld geworden. Train jezelf om naar de overvloed in de wereld te kijken in plaats van naar de tekorten.

Stap 2 Overvloed is een gevoel

Overvloed heeft in feite niets te maken met hoeveel of hoe weinig geld en rijkdom je bezit. Het gaat om het gevoel dat je ervaart. Wanneer je overvloed ervaart, ervaar je een gevoel van welbehagen en geluk. Dan voel je vreugde. Dit staat los van geld, materiële én immateriële zaken.

Als je veel geld hebt kun je je alleen en eenzaam voelen of denken dat je nog steeds tekort hebt. Al heb je een kledingkast vol kleren, je kan nog steeds het gevoel hebben dat je niets hebt om aan te trekken. Misschien heb je een mooi huis, maar als je je ongelukkig voelt maakt het huis je niet gelukkig. Maar wandel je de pelgrimsroute santiago de compostela met alleen een kleine rugzak op, dan kun je je heel gelukkig voelen. Of je geniet van een heerlijke maaltijd die je partner voor jou heeft bereid. Of je voelt je rijk met je gezin.

Hierin zit tegelijkertijd ook een valkuil. In heel veel (spirituele) literatuur wordt gezegd dat streven naar geld en materiële zaken je niet gelukkig maken. Dat is voor een deel waar. Maar daardoor kunnen ook heel snel negatieve gedachten over geld binnensluipen. Alsof je geld niet belangrijk mag vinden, of dat je niet zoveel geld mag verdienen omdat dit niet spiritueel is.

Overvloed gaat over het gevoel dat je ervaart. Als je mét geld en materiële rijkdom een gevoel van overvloed ervaart is dat helemaal goed. Als je zonder geld en met weinig spullen (het nieuwe minimalisme) overvloed ervaart is dat ook goed.

Hierin zit het geheim van overvloed. Creëer bewust het gevoel wat bij overvloed hoort. Begin met met kleine haalbare en realistische dingen. Doe dit zowel bij de materiële als immateriële dingen. Leer van beide écht te genieten. Want zo creëer jij overvloed in je leven. Dan gaat het niet meer om geloven in overvloed maar om het creëren van overvloed. Rijkdom schep je van binnenuit.

Dit werkt ook als je op dit moment geldzorgen hebt, of wanneer je loon in moet leveren om een baan te kiezen waar je hart ligt, of wanneer je minder omzet hebt gedraaid dan je had gehoopt. Want ook al zijn je geldzorgen nog zo groot, er is altijd iets in je leven wat je blij maakt, waar je van houdt, waar je dankbaar voor kunt zijn en waar je wel overvloed ervaart. Focus je daarop. Dat is de eerste stap. En maak je eerste stappen niet te groot, want dan ga je twijfelen en dat werkt averechts. En blijf realistisch. Als je echt geldzorgen hebt dan is het belangrijk om dit te erkennen én te aanvaarden dat de situatie nu is zoals die is. En tegelertijd richt je je aandacht op je mogelijkheden, op de overvloed die je wel hebt. Geniet en wees dankbaar voor de dingen die je wel kunt kopen, ook al is dat weinig.

Doe dingen waar je passie ligt, wat je voldoening geeft, waar je van houdt, volg je hart. Want dát geeft een gevoel van rijkdom en overvloed. Als je rijkdom en overvloed ervaart, komt er steeds meer rijkdom en overvloed naar je toe. Want zo werk de wet van aantrekkingskracht.

Stap 3 Onderzoek je gedachten over rijkdom en geld

Hoewel overvloed veel meer is dan geld alleen, is geld is wel een belangrijk onderdeel van overvloed.

Hoe is jouw relatie met geld?

Onderzoek eens je gedachten over rijke mensen, rijkdom en overvloed. Wat vind je precies van rijke mensen? Heb je misschien gedachten als: als je rijk bent moet je wel gierig zijn, of rijke mensen zijn snobs, of je kunt alleen maar rijk worden ten koste van een ander. Dit soort gedachten houden je tegen om rijk te worden. Want je wilt immers geen snob zijn of gierig of rijk worden ten koste van een ander. Of denk je misschien dat je heel hard moet werken voor je geld. Of geloof je dat geld niet gelukkig maakt?

Deze laatste uitspraak is niet helemaal waar. Ik heb eens een onderzoek gelezen (in 2017), dat je tot een inkomen van € 150.000 per jaar steeds meer geluk en overvloed ervaart. Ga je deze grens over, dan ervaar je niet automatisch meer geluk en overvloed. Dan wordt een mooi huis vervangen door een nog groter huis, of er komt een hobby-auto bij of je kiest een nog duurdere vakantie. Hoewel dit allemaal aangename zaken zijn, zorgt dit niet automatisch voor een evenredig groter gevoel van geluk en overvloed.

Stap 4 Vind jezelf de moeite waard

Om werkelijk overvloed aan te trekken, materieel en immaterieel is het heel belangrijk om jezelf de moeite waard te vinden. Want als jij jezelf niet de moeite waard vindt dan is het heel moeilijk om waarde aan te trekken. Als jij jezelf niet de moeite waard vind trek je ook minder waarde aan.

Dus vind jezelf de moeite waard, investeer in jezelf materieel én immaterieel. Handel in overvloed, en begin met kleine en praktische dingen. Zeg tegen je partner dat je van hem houdt. Kook een lekkere gezonde maaltijd. Koop voor jezelf een eerste klas treinkaartje in plaats van tweedeklas. Gooi je oude en kapotte servies eindelijk weg en koop mooie borden, kopjes en schotels. Verwen jezelf, door even tijd vrij te maken voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld naar de schoonheidsspecialist gaan, of een heerlijke wandeling maken. Of ga die opleiding doen die al zolang op je verlanglijstje staat. Want alles wat je in jezelf investeert verdient zich terug. Het gaat erom dat je jezelf de moeite waard bent.

Stap 5 Dankbaarheid

Wees dankbaar voor alle dingen die je hebt, materiaal én immaterieel. Want dat verlegt je focus naar overvloed in plaats van naar de tekorten in je leven. Gevoelens van dankbaarheid zijn een belangrijke sleutel naar het gevoel van overvloed.

Benoem elke avond voor het slapen gaan minimaal 1 – liefst 3 – dingen waarvoor je dankbaar bent. Je kunt ook regelmatig de meditatie dankbaarheid aan het begin van dit jaarprogramma doen om meer in contact te komen met dankbaarheid. Dankbaarheid is je snelweg naar vreugde, geluk en overvloed.

Je kunt hier de meditatie luisteren

Met het rode pijltje (links) speel je de meditatie direct af. De meditatie is een week gratis beschikbaar. Als je het hele meditatiejaarprogramma aanschaft heb je je hele leven lang toegang tot alle meditaties. Je kunt dan ook de meditaties downloaden op je eigen device én offline luisteren via soundcloud.

Veel luisterplezier en over een paar dagen ontvang je de laatste gratis meditatie: ontmoet je innerlijke mentor

Met hartelijke groet,

Sabine Hess

P.S. Wil je weten wat de andere thema’s zijn?

Kijk hier voor alle thema’s uit het hele jaarprogramma

De thema’s zijn ingedeeld in de 5 KIBA Steppingstones van mijn boek Anders Denken, anders Voelen, anders Doen.
Je hebt dit boek niet nodig om de meditaties te volgen.

Wat levert dit meditatiejaarprogramma je op

 • je geeft je persoonlijke en spirituele groei een boost
 • je verhoogt je trillingsfrequentie zodat je meer liefde, overvloed en geluk aantrekt in je leven
 • je benut de wet van aantrekkingskracht optimaal
 • je krijgt meer balans, meer rust en minder stress
 • je leeft weer vanuit je hart en je intuïtie
 • je ontdekt hoe je de juiste keuzes maakt die echt bij je passen
 • je overwint je twijfels en onzekerheden
 • je herinnerd je wie je werkelijk bent
 • je komt in je kracht
 • je leeft bewust
 • je gaat van weten naar doen

Doe je mee en geef je dit jezelf cadeau?

Je krijgt nu een hele speciale korting.
Je betaalt nu maar € 52,00