KIBA Moment 219

KIBA Moment Oordeel niet te snel

We hebben de neiging om heel snel ergens over te oordelen. We hebben allerlei meningen over wat hoort en niet hoort, wat wel goed is en wat niet. We hebben ook allerlei verwachtingen en zijn boos of teleurgesteld als iets of iemand niet aan deze verwachtingen voldoet. Oordelen, meningen en verwachtingen zeggen echter meer iets over jouzelf dan over de ander. Het zegt iets over hoe jij tegen een situatie aankijkt en meestal niet over hoe de situatie is. Het volgende verhaal, dat mij telkens weer ontroert, illustreert dit heel mooi.

Een man zit met zijn drie kinderen in een overvolle trein. De kinderen joelen, rennen door het gangpad, klimmen op de banken, maken lawaai, maken ruzie en de vader zegt er niets van. Steeds meer reizigers ergeren zich aan het gedrag van de kinderen. Er worden blikken gewisseld en sommigen fluisteren tegen elkaar dat het toch een schande is dat de vader hier niets van zegt en zijn kinderen gewoon hun gang laat gaan. Wat een slechte vader is hij toch, dat hij zijn kinderen geen manieren leert. Op een gegeven moment neemt één reiziger het initiatief en spreekt de vader aan op het gedrag van zijn kinderen. De vader kijkt wezenloos op en mompelt een verontschuldiging. Hij komt net uit het ziekenhuis. Zijn vrouw is zojuist overleden en hij weet even niet wat hij nu moet doen. Het valt helemaal stil in de treincoupé. Het gedrag van de kinderen komt ineens in een totaal ander daglicht te staan. Er ontstaat begrip en medeleven voor de vader die zijn vrouw zojuist is verloren en voor de kinderen die nu geen moeder meer hebben.

Oordelen, meningen en verwachtingen zorgen regelmatig voor conflicten, misverstanden en onbegrip. Laat je oordelen los. Leef in het nu. Sta open voor wat er nu is. Kijk verder dan wat iemand doet. Laat je hart spreken in plaats van te oordelen. Ieder mens heeft moeilijkheden en lijden gekend. Ieder mens heeft als kind verwondingen opgelopen, heeft zich weleens onbegrepen of angstig gevoeld en heeft niet altijd die liefde en waardering ontvangen die het zo nodig had

Vragen zetten de poort naar je intuïtie wijd open. De vraag bij dit KIBA Moment:

 Voor wie zou jij meer begrip kunnen hebben?

Wat zou er dan veranderen in jullie relatie?

Nieuwsgierig naar meer?

Dit KIBA Moment komt uit mijn KIBA Kaartenset. 
Deze kaartenset bestaat uit de 56 best gelezen KIBA Momenten van de afgelopen drie jaar.
De set bestaat uit een mooie doos.
Hierin zit een boek waarin je alle KIBA Momenten op je gemak kunt door lezen.
En natuurlijk 56 prachtige kaarten.
Je kunt deze kaarten gebruiken als je een situatie op een andere manier wilt bekijken of inspiratie nodig hebt.
In het boek staan nog meer leuke suggesties hoe je de kaarten kunt gebruiken voor je persoonlijke en spirituele groei.

 

 

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 10 Bewust communiceren.   
Je kunt nu hoofdstuk 1 gratis downloaden of het boek bestellen op mijn boekpagina

 

Gratis videoserie Bewust Communiceren

Hoe anders zou jouw leven eruit zien als jij zonder oordeel, positief en ondersteunend naar jezelf en anderen in het leven zou staan?

  • Ik heb voor jou 10 gratis videolessen gemaakt
  • De lessen in deze training zijn écht anders dan andere trainingen
  • Ze gaan over je houding en je manier van denken.

Deze 10 lessen zijn gebaseerd op de 10 basisprincipes van NLP en ze helpen jou succesvoller met je communicatie om te gaan en meer compassie te hebben met jezelf en anderen. Ze geven je ruimte en flexibiliteit in je communicatie en gedrag. Ze maken je bewust van jouw communicatie. En je gaat meer bereiken met jouw communicatie naar anderen toe. Je kunt hen gemakkelijker overtuigen van jouw standpunt. Je begrijpt anderen beter en jij kunt je boodschap gemakkelijker overbrengen.

Communiceren doe je niet alleen met de ander, maar ook met jezelf. Dat laatste wordt vaak vergeten. Ga eens na, is dat wat je allemaal tegen jezelf zegt altijd zonder oordeel, positief en ondersteunend? Of is je innerlijke stem kritisch en veroordelend, waardoor je niet altijd je hart volgt en naar je intuïtie luistert?

Deze 10 gratis videolessen zijn bedoeld om te leren onbevooroordeeld waar te nemen. Als jij jezelf en de ander vanuit een ander perspectief ziet ontstaat er écht contact, waardoor je veel meer leeft in het nu en werkelijk accepteert wat er is. Dan ben je vrij om te zijn wie je echt bent, je hart te volgen, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dit zou doen!

Ik train deze 10 basisprincipes al 15 jaar in mijn opleidingen en ik heb ze al aan duizenden mensen geleerd en ze zeggen allemaal dat deze basisprincipes echt een verschil maken in hun leven.

 

Ja, ik wil de 10 gratis lessen


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer