3 manieren om je kwaliteiten te ontdekken

Kwaliteiten als wegwijzers om te weten wat je wilt

Het is heel belangrijk om je kwaliteiten te herkennen en te erkennen. Vaak vind je je eigen kwaliteiten heel gewoon. Dat komt omdat kwaliteiten ons gemakkelijk afgaan. En daardoor erkennen en herkennen we niet altijd onze kwaliteiten. Terwijl anderen ons hierom juist bewonderen. Het is belangrijk om je bescheidenheid rondom je kwaliteiten los te laten. Want kwaliteiten zijn belangrijke richtingaanwijzers om te weten wat je wilt en voor een moeiteloos en zinvol leven. In dit artikel leer ik je 3 manieren om je kwaliteiten te ontdekken en hoe je ze gebruikt als richtingaanwijzer om te weten wat je wilt.

 

Je kwaliteit is een richtingaanwijzer

Veel mensen vragen zich af: wat wil ik doen, welke baan past nu echt bij mij, welke richting moet ik op? Je kwaliteiten geven hierop een duidelijk antwoord. Want het is de bedoeling van het leven je kwaliteiten in te zetten en te ontwikkelen. Je hebt ze niet voor niets gekregen. In het Engels worden kwaliteiten ‘Gifts’ genoemd. En dat zijn ze ook. Je kwaliteiten zijn een geschenk voor jezelf én om aan de wereld te geven. Het ontwikkelen van je kwaliteiten en werken en leven vanuit je kwaliteiten geeft zingeving aan je bestaan. Het geeft plezier, voldoening en je voegt iets toe aan de wereld. Als je dingen doet die je goed kunt sta je in je kracht, ben je vol zelfvertrouwen en kom je in een flow.

Kwaliteiten zijn een uitdrukking van je ziel

Je kwaliteiten zijn de kern van wie jij bent, ze zijn een uitdrukking van je ziel en geven richting aan je doel hier op aarde. De combinatie van jouw kwaliteiten en wat voor jou belangrijk is maakt jou uniek. Er is niemand die precies is zoals jij. En het is jouw taak om die ene unieke ‘jij’ aan de wereld te laten zien. Om wat jij bent aan de wereld te geven. Dát maakt je leven zinvol, dat geeft plezier, dán leef je moeiteloos. Je kwaliteiten geven je richting en focus, waardoor je minder stress hebt en meer leeft vanuit innerlijke rust. Je leeft dan vanuit ZIJN. En laat niemand jou vertellen dat je dat niet kunt. Want meestal maak je jezelf kleiner, voelen je je niet goed genoeg. Maar de wereld heeft je nodig. Je bent hier niet voor niets. Je hebt een doel en jij voegt iets unieks toe door jouw kwaliteiten en jouw zijn. En het is de bedoeling dat je je kwaliteiten gebruikt, ontwikkelt en inzet. En als je dit doet, dan heb je plezier, ervaar je zingeving en voldoening en heb je minder stress en meer energie.

Met je kwaliteiten sta je in je kracht

Marianne Williamson heeft een prachtige tekst geschreven in haar boek ‘Terugkeer naar Liefde’. Deze tekst is wereldberoemd geworden doordat Nelson Mandela deze in zijn inauguratie heeft voorgedragen.

Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis, waarvoor we het meest bang zijn.
We vragen onszelf af: “Wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?”
Je bent een kind van God.
We zijn geboren om de pracht die in ons is, te openbaren.
En als wij ons licht laten stralen,
geven we onbewust andere mensen
toestemming hetzelfde te doen.
Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.

Verschil kwaliteiten en vaardigheden

Kwaliteiten bezit je van nature. Ze zitten in je genen. Kwaliteiten hoef je alleen maar te ontwikkelen. Vaardigheden leer je aan. Sommige vaardigheden heb je nodig om je werk te kunnen doen of het huishouden te kunnen runnen: opruimen, boodschappen doen etc., zonder dat je dit echt leuk hoeft te vinden. Je hebt ze wel nodig om te kunnen functioneren. Ook kunnen vaardigheden je kwaliteiten ondersteunen. Het belangrijkste verschil zit hem vooral in het moeiteloze en vanzelfsprekende karakter van je kwaliteiten. Voor je vaardigheden moet je altijd iets doen en dat staat los van of je ze leuk vindt of niet.

3 Manieren om  je kwaliteiten te ontdekken

  1. Wat gaat je heel gemakkelijk af, wat gaat moeiteloos en waar krijg je energie van?
  2. Waarover krijg je complimentjes en wat bewonderen mensen in jou?
  3. Wat vond je als kind leuk? En dan gaat het niet alleen om wat je vroeger wilde worden. Het gaat juist ook om de kleine dingen. Wat vond je leuk, wat deed je graag? Een paar voorbeelden van mijzelf. Ik heb nooit veel met poppen gespeeld, maar als ik dat deed speelde ik altijd schooltje en was ik de juf. Ik vond het op school leuk om spreekbeurten te geven. Veel kinderen zagen hier juist tegenop en vonden het spannend. Ik zag er altijd naar uit en vond het leuk om te doen. Ik heb jarenlang op ballet gezeten en het leek me heel erg leuk om eerst een paar jaar in een showballet of musical te dansen en daarna een eigen balletschool te beginnen. En dit zijn natuurlijk hele herkenbare dingen in mijn rol als trainer, ook al is het niet precies zo geworden, alle ingrediënten gebruik ik wel in mijn werk als trainer.

Wil jij je kwaliteiten herkennen, erkennen en kennen?

Wil jij je droom waarmaken, door jouw kwaliteiten, jouw kennis, passie en ervaring met de wereld delen? Wil jij in je grootsheid stappen en doen wat je echt wilt?

Dan heb ik een prachtige online training voor jou ‘in 1 dag weten wat je wilt’. In deze training geef ik jou de 5 steppingstones om jouw levensweg te volgen. Ik leer jou hoe je ontdekt wat je wilt, hoe je gaat doen wat je wilt, hoe jij je hart volgt en vertrouwt op jouw innerlijk kompas.

Lees hier meer over deze leuke online training


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer