KIBA Moment 28 Wanneer ik los laat wat ik ben, word ik wat ik zou kunnen zijn – Lao Tzu

KIBA moment 28 sabinehess.nl

In landen waar ze olifanten trainen voor hun zware werk gebruiken ze een hele gemakkelijke en effectieve methode om ervoor te zorgen dat een olifant niet wegloopt. Als de olifant nog een baby is, binden ze hem vast aan een boom met een touw om zijn poot. Hij probeert een aantal keer om te ontsnappen, maar leert al snel dat hij niet weg kan. Hij gaat geloven dat hij het touw niet los kan maken. De olifant groeit en wordt groter en groter. Ze binden hem nog steeds vast aan de boom. Omdat de olifant gewend is aan het touw om zijn poot, probeert hij al lang niet meer te ontsnappen. Want hij gelooft dat hij het touw niet los kan trekken. Terwijl hij tegelijkertijd bomen uit de grond trekt, boomstammen sjouwt etc. Wij weten dat een volwassen olifant heel sterk is en dat hij ook sterk genoeg is om het touw los te trekken. Maar de volwassen olifant doet dit niet, want hij gelooft dat hij dat niet kan. Ook al kan het wel… hij gelóóft dat het niet kan.

En zo werkt dit ook bij ons. Als kind hebben wij om leren gaan met de werkelijkheid zoals we die als kind hebben ervaren. We hebben een aantal conclusies getrokken over onszelf en de wereld om ons heen. We hebben iets leren geloven en daar twijfelen we nu niet meer aan. En ons denken, voelen en doen is op deze aannames gebaseerd. Terwijl we nu als volwassene – net als de volwassen olifant – veel meer mogelijkheden tot onze beschikking hebben als toen we kind waren en nu wel iets anders kunnen kiezen. Alleen we doen het niet omdat we er niet bij stil staan.

Dus onderzoek je gedachten. Je hoeft je eigen gedachtes niet te geloven. Is het wel waar wat je over jezelf denkt. Zit er niet veel meer in jou en kun je niet veel meer dan je nu denkt. Alle mensen hebben namelijk alle hulpbronnen in zich om hun verlangens te kunnen waarmaken. Echt waar.

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 5 Hoe maak je contact met je hulpbronnen? Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Inschrijven voor het KIBA Moment

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:

k

 


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer