KIBA Moment 27 De natuur haast zich niet en toch is alles af – Lao Tze

KIBA moment 27 sabinehess.nl

 

We hebben het allemaal druk, druk, druk. Veel mensen voelen zich na een dag werken moe en gestresst. We willen een rijk sociaal leven, we willen op de hoogte blijven, we willen een goede ouder zijn, we willen sporten, reizen en onszelf ontwikkelen.

Het liefst willen we 48 uur in een dag proppen. We zijn continu gehaast. We proberen alles te regelen en te organiseren en vooral alles onder controle te houden. En dat kost erg veel energie.

Neem een voorbeeld aan de natuur. De natuur haast zich niet en kijk eens naar de pracht in de natuur. De natuur past zich aan aan de omstandigheden. Is het wat langer koud, dan blijven alle knoppen nog even dicht. Blijft het wat langer warm, dan laten de bomen hun blaadjes wat langer hangen. Alles groeit gestaag en zonder haast en volgt het ritme van de seizoenen. En toch komt alles voor elkaar.

Hoe meer je de stem van je hart volgt en naar je lichaam luistert, ofwel luistert naar jouw eigen natuur, hoe moeitelozer je leven zal gaan. Dit wordt ook wel ‘doen door niet-te-doen’ genoemd. En niet-te-doen is niet hetzelfde als niets-doen. Niet-doen betekent dat dingen moeiteloos gaan, dat je er geen moeite voor hoeft te doen. En als dingen zonder moeite gaan zit je in een flow. Dan krijg je energie van de dingen in plaats van dat dingen je energie kosten. En het is belangrijk dat de balans in je leven doorslaat naar energie krijgen, want dan ervaar je je leven als moeiteloos en ervaar je minder stress.

Wat in jouw leven kost teveel energie zonder dat je er energie voor terugkrijgt? En kun je hiervan dingen loslaten? En welke dingen geven je energie? En hoe zou je dat meer in je leven kunnen creëren?

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 4 Wat zijn jouw kwaliteiten? Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Inschrijven voor het KIBA Moment

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:

k

 


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer