KIBA Moment 24
Wie zou je zijn zonder de gedachte dat jouw geluk afhangt van iemand anders?

Als we geboren worden zijn we helemaal afhankelijk van onze omgeving, van onze ouders, onze opvoeders. Om te kunnen overleven hebben we niet alleen voedsel en verzorging nodig, maar ook liefde. Liefde is 1 van de basisbehoeften die we als kind nodig hebben om te kunnen overleven. In de tweede wereldoorlog zijn er proeven gedaan zowel met dieren als met kinderen die wel verzorging en eten kregen maar geen liefde en de meeste van deze kinderen gingen dood! Dit soort proeven zijn natuurlijk verschrikkelijk maar ze laten wel zien hoe belangrijk liefde is. En een kind is voor zijn geluk, zijn liefde, zijn verzorging helemaal afhankelijk van de omgeving en een kind zal daarom alles doen om dit te krijgen. Goedschiks of kwaadschiks. Hierdoor ontstaat de gedachte dat je voor liefde, verzorging en geluk afhankelijk bent van anderen en je omgeving en dat je je best moet doen om dit te krijgen. En dit was vroeger ook zo. Maar je bent nu volwassen! Je hebt nu niet meer je ouders, anderen of de omgeving nodig om geluk te ervaren. Want je kunt dit nu zelf creëren!  En ook al voel je je nu helemaal niet gelukkig en ervaar je veel problemen.

Denk maar aan iets wat je gelukkig en blij maakt. Er is altijd wel iets in je leven dat jou gelukkig maakt, ook al is het maar iets kleins. En terwijl je daaraan denkt en dit je levendig voorstelt hoe voel je je dan? Als het goed is stroomt er (een beetje) geluk door je lijf. En dit kun je voor alle gevoelens doen, van liefde, waardering, trots. Neem iets waarvoor je jezelf waardeert, waar je trots op bent, wanneer je blij was met jezelf en maak dit gevoel groter. Zo kun je nu jezelf geven wat je nodig hebt en ben je niet meer van een ander afhankelijk. Ook al is het natuurlijk heel fijn dat er van je gehouden wordt, dat je gewaardeerd wordt. Maar maak jezelf er niet afhankelijk van, want dat is helemaal niet meer nodig. Dus wat zou er gebeuren als je niet langer gelooft dat je geluk van iemand of iets anders afhankelijk is? Wat zou er dan veranderen?

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 12 Hoe ontstaan overtuigingen? Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Inschrijven voor het KIBA Moment

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:

k

 


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer