KIBA Moment 18
Je hoeft je eigen gedachtes niet te geloven – Eckhart Tolle

We leven qua wetenschap nog steeds voor een groot deel in het Newtoniaanse tijdperk. Dat betekent dat alles empirisch en dubbelblind getest moet worden. Uitkomsten moeten zichtbaar, voelbaar, hoorbaar en herhaald kunnen worden. En pas als aan al die voorwaarden wordt voldaan, krijgt iets het etiket ‘wetenschappelijk’ en ‘waarheid’ opgeplakt. En veel mensen willen eerst zien en dan geloven het dan pas. Hoe zit dat bij jou? Kun je ook pas iets geloven als je het hebt gezien of als iets ‘bewezen’ is? En kijk dan eens naar je gedachten? Heb je die weleens getoetst? Hoe weet je dat jouw gedachte waar is. Heb je de mogelijkheid wel eens onderzocht dat ze niet waar zijn? Heb je naar tegenvoorbeelden gezocht waarin het tegenovergestelde van je gedachte waar is?

Want wat zijn gedachten eigenlijk precies? In feite zijn gedachten alleen maar energievormen. Je kunt ze niet zien, niet voelen. En toch geloven we onze gedachten zomaar. Het is heel bevrijdend om te weten dat je je eigen gedachtes niet hoeft te geloven. Dat ze niet perse waar hoeven te zijn. En dit is natuurlijk vooral prettig als het om je belemmerende overtuigingen gaat. Waarom zou je ze nog geloven? Waarom zou je niet geloven in je bekrachtigende overtuigingen? Maar zul je zeggen: die zijn niet waar. Hoe weet je dat? En bovendien als je belemmerende overtuigingen zowel waar als niet waar kunnen zijn. Dan geldt dit ook voor je bekrachtigende overtuigingen. Bekrachtigende overtuigingen kunnen ook waar of niet waar zijn. Maar als het dan toch niet duidelijk is welke gedachte waar of niet waar is, waarom zou je dan niet uitgaan van je bekrachtigende overtuigingen? Want die helpen je ieder geval meer dan je belemmerende overtuigingen.

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 12 Hoe ontstaan overtuigingen? Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer