KIBA Moment 16
Als je niemand ergens de schuld van geeft hoef je ook niemand iets te vergeven

Vaak geven wij anderen de schuld van onze problemen. Je ouders hebben dingen niet goed gedaan, je werkgever heeft je ontslagen, de overheid zorgt niet voor de juiste faciliteiten, je partner heeft je verlaten, je beste vriend heeft je verraden, je hebt niet genoeg geld of tijd om …. te doen, enzovoorts. Als je anderen of de omstandigheden de schuld geeft van jouw problemen, dan geef je ze heel veel macht. Op het moment dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw situatie, dan zit het weer in je eigen macht. En op het moment dat je jezelf de vraag stelt: en hoe wordt het beter dan dit, wat is er nog meer mogelijk? Dan ontvouwen zich onmiddellijk nieuwe keuzemogelijkheden. Dit komt omdat je je aandacht dan vestigt op de keuzes die je hebt. Je laat los dat anderen verantwoordelijk zijn voor het oplossen van je problemen. Je hebt altijd de mogelijkheid een nieuwe keuze te maken en je hoeft je niet te laten belemmeren door de omstandigheden, andere mensen of je verleden. Dat is ook de kracht van vergeven.

Vergeven maakt je vrij, omdat je dan de ander niet meer de schuld geeft van jouw ellende. Vergeven doe je dus vooral voor jezelf. En dat betekent niet dat wat de ander heeft gedaan goed is. En in het verleden heeft het gedrag van de ander jou wellicht benadeeld. Maar dat ligt in het verleden. Blijf je toestaan dat anderen jouw leven bepalen? Of kies je voor iets anders?  En hetzelfde geldt voor ‘jezelf de schuld geven’. Vergeef ook jezelf. Want jezelf de schuld geven werkt precies hetzelfde als anderen of de omstandigheden de schuld geven. Het haalt je uit je kracht.

Een mooi filmpje van Oprah Winfrey hierover:

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 8 Leven in het nu en hoofdstuk 17 De wet van aantrekkingskracht in de praktijk. Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Elke week publiceer ik een Kiba-moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba-moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer