KIBA Moment 152

Kennis leidt tot begrijpen, ervaring leidt tot wijsheid

Joe Dispenza noemt dit ‘embodying knowledge’. Ik vind dit een prachtige term die moeilijk te vertalen is naar het Nederlands. We hebben zowel kennis als ervaring nodig om ons te ontwikkelen. Ons hoofd heeft het nodig om dingen te begrijpen en ons lichaam heeft het nodig om te ervaren. En als we weer iets hebben ervaren dan begrijpen we het beter. En zo groeien en ontwikkelen we ons. Het is daarom heel belangrijk om nieuwe dingen die je leert zo snel mogelijk in de praktijk te brengen. Door te doen en door het toe te passen.

En sta jezelf toe om fouten te maken, hou vol en wees geduldig. Vaak haken we af als dingen niet snel genoeg veranderen, dan hebben we al snel het gevoel dat het toch niet lukt, of dat het toch geen zin heeft. Veranderen vraagt inspanning. Veranderen vereist een nieuwe gewoonte. Een nieuwe gewoonte ontwikkel je alleen maar herhaling en door te doen. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze het wel weten, maar dat ze toch snel in de waan van de dag terecht komen en niet de stappen zetten die nodig zijn om echt te veranderen.

Het is onmogelijk om iets anders te willen (met je hoofd) en vervolgens hetzelfde te blijven doen wat je altijd hebt gedaan. Dan kan er niets veranderen, dat is onmogelijk. Als je wilt veranderen is het belangrijk dat je bereid bent om andere keuzes te maken en iets anders te doen. En dit vol te houden. Verwacht niet de hemel na je eerste stap. Ga door. Je oude gewoontes zijn ook niet plotseling ontstaan. Die zijn ook ontstaan door herhaling. Dat heb je ook voor elkaar gekregen. Dus vertrouw op jezelf. Blijf elke dag je grootst mogelijke kleine stap zetten om jouw dromen te realiseren en creëer nieuwe gewoontes die nu bij je passen.

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 16 Doen. Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Inschrijven voor het KIBA Moment

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:

 


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer