KIBA Moment 151

Je kunt alleen iemand helpen als diegene geholpen wil worden.

Het is een hele menselijke eigenschap om elkaar te willen helpen. En dat is een hele mooie eigenschap. Want hiermee maken we de wereld een beetje mooier, hiermee heb je oog voor de ander, het zorgt voor verbinding en hierdoor hoeven we het niet alleen te doen.

Het is wel belangrijk dat je helpt en geeft vanuit overvloed. Ik gebruik altijd de metafoor van de emmer. Een ander helpen kan alleen als je eigen emmer helemaal vol is en overstroomt. Het deel dat overstroomt kun je gebruiken om dienstbaar te zijn. Dat betekent automatisch dat je eerst moet zorgen dat je eigen emmer vol is. Dat is je prioriteit.

Dienstbaarheid heeft voor mij daarom een hele andere energie dan geven. Geven wordt al snel weg-geven en dat gaat vaak ten koste van jezelf. Als je bijvoorbeeld helpt en geeft omdat je anders bang bent om er niet bij te horen, of dat je wordt afgewezen, of je blijft iemand helpen die niet zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en eigenlijk niet geholpen wil worden, dan raakt je emmer leeg. Dan ga je over je eigen grenzen heen.

Je kunt niet voor iedereen zorgen en iedereen helpen, dan put je jezelf uit. Je kunt een ander niet gelukkig maken, dat kunnen ze alleen zelf. Leer jezelf daarom aan om de ander te helpen zichzelf te helpen. Dan sta je allebei in je kracht. Want door alleen maar te helpen en te geven, maak je de ander afhankelijk. En weet, dat sommige mensen het prettig vinden om afhankelijk te zijn en dat zijn precies de mensen die jou energie kosten. Help alleen mensen die ook echt geholpen willen worden. Want dat geeft energie.

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 5 Hoe maak je contact met je hulpbronnen. Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Inschrijven voor het KIBA Moment

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:

 


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer