KIBA Moment 15
Elk gedrag is of een uiting van liefde of een schreeuw om liefde

Ik heb deze uitspraak een keer gehoord in een lezing van Marianne Williamson en ik werd hier echt door geraakt. Want ze heeft gelijk. Als je zo naar het gedrag van mensen kijkt, zorgt dat voor heel veel compassie en mededogen. En als je zo kan kijken dan hoef je het gedrag van de ander ook minder persoonlijk aan te trekken. Vaak als iemand ons irriteert of boos maakt reageren we boos of geïrriteerd terug. Als je naar de ander kijkt en weet dat wat de ander doet of een uiting is van liefde of een schreeuw is om liefde kun je anders gaan reageren.

In plaats van boos terug te doen, kun je vragen: wat is er aan de hand? Wat maakt je zo boos? Want onder elk gedrag ligt een positieve intentie (1 van de basisprincipes van NLP) en dit kun je ook vertalen naar: onder elk gedrag ligt een behoefte, iets wat voor jou belangrijk is.  We zijn allemaal op zoek naar liefde, geluk, vrede, vreugde, vrijheid enzovoorts. En als aan die behoefte niet wordt voldaan worden we boos, bang of verdrietig. Daarnaast heeft  iedereen zijn eigen manier om dit te uiten. Als je leert om door het uiterlijke gedrag heen te kijken naar wat iemand echt nodig heeft of wat iemand mist in die situatie kun je daarop reageren in plaats van op het gedrag zelf te reageren. Daarmee stap je uit het oordeel en in compassie en voelt de ander zich écht gehoord en begrepen.

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 10 Bewust communiceren.  Nieuwsgierig naar meer? Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, of je kan het boek bestellen via mijn boekpagina .

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer