KIBA Moment 145

Niet-oordelen maakt je vrij

De meeste mensen hebben een diepe angst om niet goed genoeg te zijn. Hoe komt dat? Dat komt omdat we liefde, verbinding en contact willen met anderen. Dat willen we niet kwijt raken. Want zonder contact, liefde en verbinding ontstaat eenzaamheid en afgescheidenheid en dat willen we voorkomen. En terecht. Contact, liefde en verbinding maken met anderen hoort bij het mens-zijn. Het is een basisbehoefte. Als we dat niet hebben kwijnen we weg. Kijk maar eens naar de groeiende eenzaamheid in onze samenleving en de effecten daarvan.

We maken echter een belangrijke denkfout. Om liefde, contact en verbinding met anderen niet kwijt te raken, gaan we ons best doen om erbij te horen, gaan we voldoen aan de verwachtingen van anderen, gaan we voor de ander zorgen, zeggen we ja tegen de ander terwijl we liever nee zeggen. Allemaal om afwijzing te voorkomen. We gaan geloven dat we ons best moeten doen om goed genoeg te zijn en zo ontstaat de angst om niet goed genoeg te zijn. We zijn daarbij regelmatig heel streng voor onszelf. Sta er maar eens bij stil hoe vaak je een oordeel hebt, over jezelf én de ander. Ik geloof dat wanneer we stoppen met oordelen dat we allemaal vrij zijn. Dan hoeft niemand meer zijn best te doen om erbij te horen, want dan hoor je er automatisch bij. Dan ontstaat de mogelijkheid om helemaal te zijn wie je bent en nodig je de ander uit hetzelfde te doen.

Ik nodig je uit om deze week eens op te letten hoe vaak je oordeelt. En vervang elk oordeel eens door een positieve en opbouwende gedachte en ervaar wat dit met je doet.

Op 5 november komt mijn boek Anders Denken, Anders Voelen, Anders Doen uit. Alles over het onderwerp van dit KIBA moment lees je in hoofdstuk 7, Bewust leven met het pad van Boeddha. Je kunt nu hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave gratis downloaden, als je het boek alvast wilt bestellen heb ik een leuke aanbieding voor je. Meer weten? Klik hier direct naar mijn boekpagina https://www.sabinehess.nl/andersdenkenandersvoelenandersdoen/

Inschrijven voor het KIBA Moment

Elke week publiceer ik een KIBA Moment – een moment van inspiratie en contemplatie. Wil jij wekelijks het Kiba Moment in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in:

 


Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer