KIBA Moment Er is een groot verschil tussen kritiek en feedback

 

Vaak leren we feedback te geven vanuit ik- boodschappen. Maar dat is niet genoeg. Want een ik-boodschap bevat vaak nog steeds kritiek. Het zegt vooral iets over de mening van degene die de ik- boodschap geeft. Echte feedback gaat niet over jezelf maar over de ander.

Het grote verschil tussen kritiek en feedback is dat je met feedback kijkt naar wat de ander nodig heeft om meer zichzelf te worden, meer in zijn kracht te staan, zich verder te ontwikkelen en te groeien. Dat is heel iets anders dan je mening geven of de ander iets goed of fout doet. Het gaat voorbij aan wat voor jou belangrijk is, wat jouw mening is of hoe jij iets zou doen.

Vaak blijft het ook alleen bij het zeggen van ‘ik vind dat je dat niet goed doet’ of ‘ik vind dat je beter moet samenwerken’, enzovoort. In feite heeft de ontvanger daar niet zo veel aan. Die weet dan alleen hoe jij erover denkt. Echte feedback gaat over tips geven hoe je dan beter samenwerkt en hoe je iets beter doet. Het gaat niet alleen over oplossingen die de feedback-gever belangrijk vindt of hoe de feedback-gever het doet, maar over dat wat de ontvanger het meeste helpt. Hiervoor is het nodig dat je je oprecht verplaatst in de ander. Wat helpt de ander, wat heeft de ander nodig? Help diegene zijn eigen oplossing te vinden. Dat werkt veel beter dan jouw oplossing aan te bieden, want die werkt voor jou, maar misschien is het niet de beste oplossing voor de ander.

Hoe doe je dit? Door vragen te stellen in plaats van oplossingen te geven. Hiermee inspireer je de ander om zijn eigen antwoorden te vinden. Iedereen heeft alle hulpbronnen in zich om zijn doelen en dromen te bereiken. Echte feedback boort deze mogelijkheden aan. Dus als je de eerstvolgende keer feedback geeft, vraag je dan af: wat heeft de ander nodig om te groeien en zich te ontwikkelen?

En doe dit ook bij jezelf. Geef jezelf feedback in plaats van kritiek.

Vragen zetten de poort naar je intuïtie wijd open. De vraag bij dit KIBA Moment:

 

 Hoe kun je jezelf feedback geven in plaats van kritiek?

Wat heb je nodig om in je kracht te staan, te groeien en je te ontwikkelen? 

Zet het in de reacties hieronder. Ik ben benieuwd naar je antwoord!

Je leest meer over dit onderwerp in mijn bestseller Anders Denken anders Voelen anders Doen en mijn KIBA Kaartenset

Gratis videoserie Bewust Communiceren

Hoe anders zou jouw leven eruit zien als jij zonder oordeel, positief en ondersteunend naar jezelf en anderen in het leven zou staan?

  • Ik heb voor jou 10 gratis videolessen gemaakt
  • De lessen in deze training zijn écht anders dan andere trainingen
  • Ze gaan over je houding en je manier van denken.

Deze 10 lessen zijn gebaseerd op de 10 basisprincipes van NLP en ze helpen jou succesvoller met je communicatie om te gaan en meer compassie te hebben met jezelf en anderen. Ze geven je ruimte en flexibiliteit in je communicatie en gedrag. Ze maken je bewust van jouw communicatie. En je gaat meer bereiken met jouw communicatie naar anderen toe. Je kunt hen gemakkelijker overtuigen van jouw standpunt. Je begrijpt anderen beter en jij kunt je boodschap gemakkelijker overbrengen.

Communiceren doe je niet alleen met de ander, maar ook met jezelf. Dat laatste wordt vaak vergeten. Ga eens na, is dat wat je allemaal tegen jezelf zegt altijd zonder oordeel, positief en ondersteunend? Of is je innerlijke stem kritisch en veroordelend, waardoor je niet altijd je hart volgt en naar je intuïtie luistert?

Deze 10 gratis videolessen zijn bedoeld om te leren onbevooroordeeld waar te nemen. Als jij jezelf en de ander vanuit een ander perspectief ziet ontstaat er écht contact, waardoor je veel meer leeft in het nu en werkelijk accepteert wat er is. Dan ben je vrij om te zijn wie je echt bent, je hart te volgen, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dit zou doen!

Ik train deze 10 basisprincipes al 15 jaar in mijn opleidingen en ik heb ze al aan duizenden mensen geleerd en ze zeggen allemaal dat deze basisprincipes echt een verschil maken in hun leven.

 

Ja, ik wil de 10 gratis lessen

De wet van aantrekkingskracht

Ik ben sinds 2003 expert in de wet van aantrekkingskracht. Deze wet helpt jou om jouw doelen en dromen te realiseren. Deze wet helpt je om te leven vanuit liefde, vreugde en overvloed. Als de wet van aantrekkingskracht nu nog niet voor je werkt, mis je belangrijke informatie.

Nieuwsgierig naar meer? Kom gratis kennismaken.

Als jij wilt zijn wie je werkelijk bent, je hart wilt volgen, je volle potentieel wilt leven en dit wilt delen met de wereld dan heb je veel energie nodig.

Veel mensen zijn moe en hebben het te druk. Ze leven in de waan van de dag en komen niet toe aan de dingen die echt belangrijk zijn. Ze zitten vast in een baan, een relatie of in hun gezondheid. Ze willen wel hun hart volgen, maar ze weten nog niet precies wat ze willen.

Herken je dit?

Dan is het wellicht tijd om in jezelf te investeren. Te ontdekken waarom je hier bent en wat je wilt. Zodat jij vrij bent om te zijn wie je bent. Vrij bent van zorgen, angsten en twijfels, zodat je de volgende stap in je leven zet voordat het te laat is.

Je bent altijd welkom bij een gratis kennismakingsworkshop.
In deze gratis kennismakingsworkshop deel ik met jou het hele geheim van de wet van aantrekkingskracht.
Je leert in 5 stappen hoe je

  • de wet van aantrekkingskracht optimaal benut, zodat jouw dromen uitkomen
  • leeft vanuit liefde, vreugde en overvloed
  • je hart volgt
  • je blokkades oplost
  • je volle potentieel leeft

Doe je mee?

Kijk hier welke datum in jouw agenda past ->


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer