KIBA Moment Als je niemand ergens de schuld van geeft, hoef je ook niemand iets te vergeven

Vaak geven wij anderen de schuld van onze problemen. Je ouders hebben dingen niet goed gedaan, je werkgever heeft je ontslagen, de overheid zorgt niet voor de juiste faciliteiten, je partner heeft je verlaten, je beste vriend heeft je verraden, je hebt niet genoeg geld of tijd om … te doen, enzovoort.

Als je anderen of de omstandigheden de schuld geeft van jouw problemen, geef je ze heel veel macht. Op het moment dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw situatie, zit je weer in je eigen kracht. Zodra jij jezelf de vraag stelt: ‘Hoe wordt het beter dan dit, wat is er nog meer mogelijk?’ ontvouwen zich onmiddellijk nieuwe keuzemogelijkheden. Dit komt omdat je je aandacht dan vestigt op de keuzes die je hebt. Je laat los dat anderen verantwoordelijk zijn voor het oplossen van je problemen. Je hoeft je niet langer te laten belemmeren door de omstandigheden, andere mensen of je verleden.

In elk probleem zit een geschenk verborgen. Als je je daarop richt ontstaat de mogelijkheid een nieuwe keuze te maken. Hierin zit de kracht van vergeven. Vergeven maakt je vrij, omdat je dan de ander niet meer de schuld geeft van jouw situatie. Vergeven doe je in de eerste plaats voor jezelf. Dat betekent niet dat wat de ander heeft gedaan goed is en het kan je in het verleden ook echt benadeeld hebben. Maar wees je ervan bewust dat dit in het verleden ligt. Blijf je toestaan dat anderen jouw leven bepalen? Of kies je voor iets anders?

Hetzelfde geldt voor ‘jezelf de schuld geven’. Vergeef ook jezelf. Want jezelf de schuld geven werkt precies hetzelfde als anderen of de omstandigheden de schuld geven. Het haalt je uit je kracht. Richt je op de mogelijkheden die je hebt. Je toekomst begint nu. Je zult merken dat wanneer je je aandacht daarop richt, je je trillingsfrequentie verhoogt. Dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden, ontvouwt de toekomst zich en ben je vrij om je volle potentieel te leven.

Vragen zetten de poort naar je intuïtie wijd open. De vraag bij dit KIBA Moment:

 

Wat zou er veranderen als je je aandacht verplaatst naar jezelf, jouw kracht en jouw toekomst?

Nieuwsgierig naar meer?

Dit KIBA Moment komt uit mijn KIBA Kaartenset. 
Deze kaartenset bestaat uit de 56 best gelezen KIBA Momenten van de afgelopen drie jaar.
De set bestaat uit een mooie doos.
Hierin zit een boek waarin je alle KIBA Momenten op je gemak kunt door lezen.
En natuurlijk 56 prachtige kaarten.
Je kunt deze kaarten gebruiken als je een situatie op een andere manier wilt bekijken of inspiratie nodig hebt.
In het boek staan nog meer leuke suggesties hoe je de kaarten kunt gebruiken voor je persoonlijke en spirituele groei.

 

 

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 8 Leven in het nu.  
Je kunt nu hoofdstuk 1 gratis downloaden of het boek bestellen op mijn boekpagina

 

Gratis videoserie Bewust Communiceren

Hoe anders zou jouw leven eruit zien als jij zonder oordeel, positief en ondersteunend naar jezelf en anderen in het leven zou staan?

  • Ik heb voor jou 10 gratis videolessen gemaakt
  • De lessen in deze training zijn écht anders dan andere trainingen
  • Ze gaan over je houding en je manier van denken.

Deze 10 lessen zijn gebaseerd op de 10 basisprincipes van NLP en ze helpen jou succesvoller met je communicatie om te gaan en meer compassie te hebben met jezelf en anderen. Ze geven je ruimte en flexibiliteit in je communicatie en gedrag. Ze maken je bewust van jouw communicatie. En je gaat meer bereiken met jouw communicatie naar anderen toe. Je kunt hen gemakkelijker overtuigen van jouw standpunt. Je begrijpt anderen beter en jij kunt je boodschap gemakkelijker overbrengen.

Communiceren doe je niet alleen met de ander, maar ook met jezelf. Dat laatste wordt vaak vergeten. Ga eens na, is dat wat je allemaal tegen jezelf zegt altijd zonder oordeel, positief en ondersteunend? Of is je innerlijke stem kritisch en veroordelend, waardoor je niet altijd je hart volgt en naar je intuïtie luistert?

Deze 10 gratis videolessen zijn bedoeld om te leren onbevooroordeeld waar te nemen. Als jij jezelf en de ander vanuit een ander perspectief ziet ontstaat er écht contact, waardoor je veel meer leeft in het nu en werkelijk accepteert wat er is. Dan ben je vrij om te zijn wie je echt bent, je hart te volgen, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dit zou doen!

Ik train deze 10 basisprincipes al 15 jaar in mijn opleidingen en ik heb ze al aan duizenden mensen geleerd en ze zeggen allemaal dat deze basisprincipes echt een verschil maken in hun leven.

 

Ja, ik wil de 10 gratis lessen


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer