KIBA Moment Al je moeilijkheden hebben je sterker gemaakt, niet zwakker

We stuiten in ons leven op problemen en moeilijkheden. Dat is niet te voorkomen. Juist door dit te willen voorkomen creëer je (nieuwe) problemen, omdat je dan angstig, onzeker en bezorgd wordt. Stress, angst en bezorgdheid halen je uit je kracht. Ze activeren een oeroude stressrespons van vechten of vluchten. Als er echt levensgevaar dreigt, is deze automatische stressrespons een slimme reactie van je lichaam. Want die zorgt ervoor dat je adrenaline en cortisol aanmaakt en dat al je bloed naar je handen, armen en benen gaat, waardoor je optimaal in staat bent om te vechten of te vluchten en daarmee jezelf te beschermen.

Alleen maakt je lichaam geen onderscheid tussen iets wat echt levensbedreigend is en iets wat dat niet is. Het maakt zelfs geen onderscheid tussen een live gebeurtenis en je gedachten over een gebeurtenis. Alleen al het denken aan problemen is voor je lichaam stress. Het is daarom helemaal niet handig om al je aandacht te richten op het voorkomen van problemen:

dat veroorzaakt stress in je lichaam. Doordat je bloed naar al je ledematen gaat, verdwijnt er ook bloed uit je brein, waardoor je minder helder kunt nadenken. Je blik vernauwt en je lichaam is alleen maar bezig om jou te beschermen en in veiligheid te brengen. Hierdoor is er geen ruimte voor creativiteit en inspiratie.

Het is natuurlijk helemaal niet erg om te anticiperen op mogelijke problemen. Maar richt je niet alleen op het voorkomen van problemen. Richt je aandacht tegelijkertijd op de mogelijkheden en wat er allemaal wel goed kan gaan. En nog belangrijker: geloof dat je in staat bent om problemen en moeilijkheden aan te kunnen. Je hebt in het verleden vaker moeilijkheden en problemen overwonnen, dus lukt dat ook deze keer. Ze hebben jou sterker gemaakt, niet zwakker. Neale Donald Walsch heeft een inspirerende uitspraak hierover: Don’t tell God how big your problem is. Tell your problem how big God is. Als je zo denkt, sta je meer in je kracht, heb je toegang tot je creativiteit en krijg je inspiratie waardoor je elk probleem aankunt.

Vragen zetten de poort naar je intuïtie wijd open. De vraag bij dit KIBA Moment:

Hoe ben jij sterker en wijzer geworden door jouw moeilijkheden?

Kijk hier de video van dit KIBA Moment

Luister hier de podcast

Nieuwsgierig naar meer?

Dit KIBA Moment komt uit mijn KIBA Kaartenset. 
Deze kaartenset bestaat uit de 56 best gelezen KIBA Momenten van de afgelopen drie jaar.
De set bestaat uit een mooie doos.
Hierin zit een boek waarin je alle KIBA Momenten op je gemak kunt door lezen.
En natuurlijk 56 prachtige kaarten.
Je kunt deze kaarten gebruiken als je een situatie op een andere manier wilt bekijken of inspiratie nodig hebt.
In het boek staan nog meer leuke suggesties hoe je de kaarten kunt gebruiken voor je persoonlijke en spirituele groei.

 

 

In mijn boek Anders Denken Anders Voelen Anders Doen lees je meer over het onderwerp van dit KIBA moment in hoofdstuk 5 Hoe maak je contact met je hulpbronnen?. 
Je kunt nu hoofdstuk 1 gratis downloaden of het boek bestellen op mijn boekpagina

 

Gratis videoserie Bewust Communiceren

Hoe anders zou jouw leven eruit zien als jij zonder oordeel, positief en ondersteunend naar jezelf en anderen in het leven zou staan?

  • Ik heb voor jou 10 gratis videolessen gemaakt
  • De lessen in deze training zijn écht anders dan andere trainingen
  • Ze gaan over je houding en je manier van denken.

Deze 10 lessen zijn gebaseerd op de 10 basisprincipes van NLP en ze helpen jou succesvoller met je communicatie om te gaan en meer compassie te hebben met jezelf en anderen. Ze geven je ruimte en flexibiliteit in je communicatie en gedrag. Ze maken je bewust van jouw communicatie. En je gaat meer bereiken met jouw communicatie naar anderen toe. Je kunt hen gemakkelijker overtuigen van jouw standpunt. Je begrijpt anderen beter en jij kunt je boodschap gemakkelijker overbrengen.

Communiceren doe je niet alleen met de ander, maar ook met jezelf. Dat laatste wordt vaak vergeten. Ga eens na, is dat wat je allemaal tegen jezelf zegt altijd zonder oordeel, positief en ondersteunend? Of is je innerlijke stem kritisch en veroordelend, waardoor je niet altijd je hart volgt en naar je intuïtie luistert?

Deze 10 gratis videolessen zijn bedoeld om te leren onbevooroordeeld waar te nemen. Als jij jezelf en de ander vanuit een ander perspectief ziet ontstaat er écht contact, waardoor je veel meer leeft in het nu en werkelijk accepteert wat er is. Dan ben je vrij om te zijn wie je echt bent, je hart te volgen, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dit zou doen!

Ik train deze 10 basisprincipes al 15 jaar in mijn opleidingen en ik heb ze al aan duizenden mensen geleerd en ze zeggen allemaal dat deze basisprincipes echt een verschil maken in hun leven.

 

Ja, ik wil de 10 gratis lessen


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer