4 Comments

 1. Maria Margaretha schreef:

  Beste Sabine. Wat fijn om te lezen over de vier inzichten. Hartelijk dank voor het delen. Maar ik begrijp iets niet.
  Ik het waar dat mensen die gepest zijn voor altijd beschadigd zijn? Of is dat een aanname. Daarover staat een wijze les in de vier inzichten.

  Als het waar is dat je de woorden van pesters niet persoonlijk zou moeten opvatten zoals in de inzichten zo mooi staat verwoord, waarom zou je dan beschadigd moeten blijven.
  Misschien kunt u dit uitleggen. Want de inzichten stroken wat mij betreft niet met het voorbeeld van de juf en haar papiertje.
  vriendelijke groet

  • Sabine schreef:

   Hoi Margreet, wat een mooie vraag. Net zoals de kreukels in het papier zichtbaar blijven, zo blijven de littekens van het pesten wel zichtbaar. Maar zoals het bij littekens gaat: het zijn geheelde wonden en hoeven geen pijn meer te doen, maar ze blijven wel zichtbaar en kunnen in de loop van je leven steeds minder zichtbaar worden. Het blijft een onderdeel van je ervaring, maar je kunt er ook sterker door worden. Je hoeft er dus niet ‘beschadigd’ door te blijven. Groetjes, Sabine

  • Catja schreef:

   Ik vind de 4 inzichten ook heel mooi en wil ze graag verder in mijn leven integreren. Maar wat je zegt, in de praktijk kan het er naar leven een hele klus zijn. Dat heb ik gemerkt in een conflict met een vriendin als gevolg v een grote teleurstelling. Ik neem haar kwalijk dat ze niks meer heeft laten horen na de dood v een goede vriendin v mij. Ik heb geprobeerd mijn teleurstelling in onze vriendschap v 30 jr bespreekbaar te maken. Mijn behoefte was om daar v haar enig begrip of erkenning voor te krijgen. Bv ‘ik had inderdaad nog ’s naar je kunnen vragen.’ Maar ze erkent niks, toont geen enkel begrip. Het heeft mij veel pijn gedaan, ik dacht dat onze vriendschap meer inhield. Het is me een raadsel hoe ik dat moet rijmen met deze inzichten v Ruiz. Wat had ik anders moeten doen? Of had ik niks moeten verwachten v onze vriendschap? Ik ben zeker boos geweest. En verdrietig. Is dit dan onze vriendschap?, dacht ik. Maar Ruiz stelt dat dat niks met de ander te maken heeft…

   • Sabine schreef:

    Hoi Catja, Jij bent verantwoordelijk voor jouw deel van de vriendschap. Je vriendin is verantwoordelijk voor haar deel van de vriendschap. Natuurlijk voel jij je boos, verdrietig en teleurgesteld door haar reactie. Het is niet zo dat Don Miguel Ruiz wil dat je je gevoelens ontkent of grenzenloos bent. Hij zegt alleen dat alle gevoelens die je hebt met jou te maken hebben en niet met de ander. Het zijn jouw verwachtingen van de vriendschap die maken dat je teleurgesteld bent in haar. Uiteraard doet het pijn als die verwachtingen niet uitkomen, zeker niet na 30 jaar vriendschap
    Je vriendin erkent niets, dat heeft met haar te maken, met haar invulling van de vriendschap, haar verwachtingen en misschien ook wel haar pijn die ze niet wil erkennen door dit onderwerp te vermijden.
    Het is aan jou hoe jij hiermee wilt omgaan.
    Als de vriendschap niet meer aan je verwachtingen voldoet, dan eindig je de vriendschap, hoeveel pijn dat ook doet en hoeveel teleurstelling dat ook geeft. Het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt om hier verdrietig en boos over te zijn. Dat hoort bij een rouwproces en afscheid nemen.
    Of je accepteert dat ze doet zoals ze doet. Maar dan is het wel belangrijk dat je haar neemt zoals ze is, met alle onbegrip en het ontbreken van inlevingsvermogen. Als je dat niet kunt – wat ook heel reeel is – dan eindigt de vriendschap hier. Hoeveel pijn dat jou en jouw vriendin ook doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De KIBA kaartenset nu met 2 gratis meditaties

De KIBA kaartenset bestaat uit de best 56 best gelezen KIBA Momenten van de afgelopen drie jaar.

Bestel nu de KIBA Kaartenset voor € 23,50 inclusief verzendkosten en ontvang deze 2 meditaties gratis.

 • Een Yoga Nidra Meditatie waarin je een boodschap ontvangt van je innerlijke mentor ter waarde van € 9,95
 • Een meditatie waarmee jij je blokkades laat verdwijnen, ter waarde van € 9,95