3 manieren om de juiste keuze te maken

Veel mensen vinden het moeilijk om keuzes te maken. Misschien herken je deze uitspraken: ik vind zoveel dingen leuk, dat ik niet weet wat ik moet kiezen. Of: hoe weet ik zeker dat ik de juiste keuze maak, hoe weet ik dat dit echt is wat wil? In dit artikel leer ik je 3 manieren om de juiste keuze te maken.

Wat maakt keuzes maken zo moeilijk?

Behalve de bovenstaande twijfels zit je innerlijke criticus ook vaak in de weg bij het maken van een keuze. Je innerlijke criticus zegt dingen als: weet je dat wel zeker, kom je hierdoor niet in de problemen, weet je wel genoeg, weet je zeker dat dit niet verkeerd afloopt, ken je alle feiten wel, het is nu toch ook niet zo slecht, is dit dan écht wat je wilt en hoe weet je dat dan zeker?

Meestal wil je keuzes maken met je hoofd. Maar je hoofd weet het antwoord niet. In je hoofd zitten je twijfels. En op de vraag ‘Wat wil ik?’ komt geen antwoord, omdat je met deze vraag geen focus of mogelijkheden creëert. Vaak richten we onze aandacht op het probleem, op wat we niet meer willen. En daarmee vind je geen oplossing. Want wat je aandacht geeft groeit.

Je hebt altijd een keuze

Ook kun je het gevoel hebben dat je vast zit en dat je geen keuze hebt. Dat is nooit waar. Je hebt altijd een keuze. Zelfs in je huidige situatie blijven zitten is uiteindelijk een keuze. Problemen ontstaan door de manier waarop we denken, het heeft meestal niet met de realiteit te maken. Als een probleem is opgelost, zeg je meestal: dat ik daar niet eerder aan had gedacht. Vaak zitten we vast omdat we maar op één manier naar de situatie kijken. Als je leert de situatie op een andere manier te bekijken, zijn er vaak meerdere oplossingen en keuzemogelijkheden beschikbaar.

Richt je aandacht op je mogelijkheden in plaats van je problemen

Dus als je denkt vast te zitten, denk dan opnieuw. Want er is altijd een uitweg, er is altijd een mogelijkheid die je nu nog niet ziet. Je hoeft een situatie vaak alleen maar van een andere kant te bekijken.

Een leuke vraag die je jezelf kunt stellen is: hoe wordt het beter dan dit, wat is nog meer mogelijk? Want hierdoor open je je creatieve kanaal. Als je je aandacht richt op je probleem dan wordt je probleem groter en komt er geen oplossing. Als je je aandacht gaat richten op de mogelijkheden, dan ontstaan er mogelijkheden. Gegarandeerd. Dat is de law of attention.

Er zijn 3 manieren die je kunt gebruiken om de juiste keuze te maken.

1. Luister naar je hart

Je hart functioneert vanuit onvoorwaardelijke liefde. Je hart is verbonden met je intuïtie en je innerlijke mentor. Je hart zet je altijd in je kracht en is bemoedigend.

Hoe doe je dit? Sluit je ogen en leg je hand op je hart. Haal een paar keer diep adem. Adem in door je neus, adem uit door je mond en bij de uitademing laat je alles los wat je niet meer nodig hebt. Zeg dan hardop: mijn hart zegt…, of mijn innerlijke mentor zegt… Er komt altijd een antwoord. Leer daarop te vertrouwen. En sta open voor elk mogelijk antwoord. Want het antwoord komt misschien in een andere vorm dan verwacht. Misschien komt het antwoord in de vorm van een symbool, een zin, een woord. Of in de loop van de dag zegt iemand iets tegen je wat precies het antwoord is op je vraag. Of je leest een zin in een artikel of hoort een liedje op de radio.

2. Maakt deze keuze mij blij?

Vraag je bij elke keuze af: hoe draagt deze keuze bij aan mijn geluk? Als ik hiervoor kies, draagt deze keuze dan bij aan mijn belangrijke waarden? Maakt deze keuze mij blij en enthousiast? Word ik gelukkig als ik deze keuze maak?

3. Vraag het aan je lichaam, dat liegt nooit

De derde manier is een hele betrouwbare en snelle manier om te weten of een keuze juist is voor jou. De eerste twee manieren vragen om bewustzijn. En bij de voorgaande manieren kan je innerlijke criticus je toch nog parten spelen. Een hele betrouwbare manier om de juiste keuze te maken, is je lichaam om hulp vragen. Want je hoofd kan je voor de gek houden, maar je lichaam liegt nooit. Gebruik daarvoor de techniek: voelt het licht of voelt het zwaar? Alles wat klopt voor jou, wat waar is voor jou, voelt licht. Alles wat niet klopt, wat niet goed voor je is, voelt zwaar.

Alles wat klopt voor jou, wat waar is voor jou, voelt licht. Alles wat niet klopt, wat niet goed voor je is, voelt zwaar.
Hoe werkt dit? Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. Herinner je dan iets in je leven waarvan je blij wordt, waar je plezier in hebt en wat goed voor je is. Waar voel je dat in je lichaam? Voel maar hoe licht dit voelt.

Herinner je dan iets in je leven waarvan je zeker weet dat het niet goed voor je is, waar je moeilijkheden en problemen ervaart. Waar voel je dat in je lichaam? Voel maar hoe zwaar dit voelt.

Dit zijn belangrijke ijkpunten in je lichaam. Telkens als je voor een keuze staat dan hoef je alleen een paar keer diep adem te halen en jezelf te vragen: voelt deze keuze licht of voelt deze keuze zwaar? En dan heb je een antwoord dat klopt. Het kan zijn dat er na dit antwoord direct allerlei bezwaren in je opkomen, maar dat is de stem van je innerlijke criticus. De techniek ‘voelt het licht of voelt het zwaar’ is heel betrouwbaar en helpt je om keuzes te maken die écht bij je passen.

Ga hiermee experimenteren. Om vertrouwd te raken met deze techniek kun je het beste beginnen met kleine keuzes die niet zo belangrijk voor je zijn, om zo het vertrouwen in je lichaam te krijgen. En je kunt hierbij denken aan kleine keuzes als: wat ga ik eten vandaag, ga ik vanavond wel of niet naar dat feestje, kan ik die persoon wel of niet vertrouwen, moet ik dit project op mijn werk nu wel of niet op me nemen?

Zodra je vertrouwen hebt in deze techniek kun je dit toepassen bij alle belangrijke keuzes in je leven.

Wees mild voor jezelf

Een hele belangrijke tip bij het maken van keuzes is: wees mild voor jezelf. Je maakt altijd de beste keuze die er op dat moment beschikbaar is. Want achteraf is het gemakkelijk te zeggen: als ik dat had geweten dan had ik een andere keuze gemaakt. Niemand maakt bewust de verkeerde keuze. Daarom kun je alleen de beste keuze maken voor dat moment.

Zodra je 100% verantwoordelijkheid neemt, heb je ook de macht en de kracht om de situatie te veranderen en kun je een nieuwe keuze maken.

Het resultaat van je keuze is feedback. Niets meer en niets minder. En bij het behalen van het resultaat van je keuze vraag je jezelf: maakt het resultaat mij gelukkig, blij en enthousiast? Draagt het resultaat bij aan mijn belangrijke waarden? Zo niet, dan maak je een andere keuze.

Het is heel belangrijk om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor jouw keuzes en het effect van jouw keuzes. Geeft nooit iets of iemand de schuld van de situatie waarin je zit. Ook jezelf niet! Want zodra jij jezelf, de ander of de situatie ergens de schuld van geeft, zit je in de slachtofferrol en verlaag je je trillingsfrequentie. Zodra je 100% verantwoordelijkheid neemt, heb je ook de macht en de kracht om de situatie te veranderen en kun je een nieuwe keuze maken.

Een praktische tip

De eerstvolgende keer dat je jezelf een verwijt maakt omdat je een ‘verkeerde keuze hebt gemaakt’, zeg dan tegen jezelf: “Ik heb toen de beste keuze gemaakt die ik toen kon maken. De huidige situatie is alleen feedback, het is geen falen. Ik heb een keuze gemaakt en dit is het gevolg, dit is de consequentie. Als ik hier niet blij mee ben, wat kan ik hiervan leren? En wat kan ik nu anders doen om het beter voor mezelf te maken?” En maak vervolgens een andere keuze.

Wil jij de knoop doorhakken en doen wat je écht wilt?

  • Heb je ook het gevoel dat er nu te weinig balans is tussen werk en privé?
  • Kost je baan je meer energie dan je zou willen?
  • Zou je meer energie willen hebben om te doen wat je écht leukt vindt?
  • Doe je op dit moment te vaak werkzaamheden die je eigenlijk niet meer leuk vindt?
  • Heb je het gevoel dat er meer in je zit?

Als jij wilt zijn wie je werkelijk bent, je hart wilt volgen, je volle potentieel wilt leven en dit wilt delen met de wereld dan heb je veel energie nodig.

Doe nu de gratis energiechecklist voor meer energie, meer rust en minder stress

Veel mensen zijn moe en hebben het te druk. Ze leven in de waan van de dag en komen niet toe aan de dingen die echt belangrijk zijn.
Hoe zorg je voor meer tijd, meer rust en meer plezier in je leven, zodat je kunt zijn wie je bent en doet wat je écht leuk vindt?

Ben je benieuwd of jij voldoende energie hebt om je volle potentieel te leven?

Of misschien sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af of je wel genoeg energie hebt om je volgende stap te zetten.

Doe dan nu de gratis energiechecklist en ontdek de antwoorden op al deze vragen.


Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reageer