13 tips voor meer emotionele en mentale kracht
Als je mentaal en emotioneel in je kracht staat heb je meer energie, minder stress en je maakt gemakkelijker jouw dromen waar. Mensen die mentaal en emotioneel krachtig zijn hebben 13 gemeenschappelijke kenmerken, waarmee ze hun emoties, gedachten en gedrag managen. Dit leidt tot meer succes, meer geluk en meer vreugde. Wat doen ze precies waardoor ze mentaal en emotioneel sterk zijn, zichzelf zijn en hun passie in de wereld zetten?
Lees in dit artikel de 13 kenmerken van emotionele en mentale kracht. Wat doen deze mensen wel en niet.
Bij het schrijven van dit artikel heb ik mij laten inspireren door het boek ’13 things mentally strong people don’t do’ van Amy Morin
Succesvolle mensen zijn niet minder bang dan anderen, en hebben niet minder tegenslagen of meer geluk. Ze hebben alleen de kracht om op te staan en door te gaan. Iedereen die iets in zijn leven heeft bereikt heeft diepe dalen gekend, heeft fouten gemaakt, is onderuit gegaan. Maar ze herpakken zichzelf en laten het er niet bij zitten. Ze gaan door in wat ze geloven. Ze geven niet op. Ze zijn emotioneel en mentaal krachtig. Daardoor hebben ze moed om hun hart te volgen, in hun grootsheid te stappen en hun passie in de wereld te zetten.
Al deze mensen hebben 13 overeenkomstige kenmerken met wat ze wel en niet doen. Lees snel verder en laat je inspireren, zodat jij ook een uitdrukking wordt van wie jij werkelijk bent. Zodat jij ook je hart volgt, in jouw grootsheid stap en jouw dromen en verlangens in de wereld zet. Want jij bent nodig. Je bent er niet voor niets!
Kenmerk 1: Ze voelen zich geen slachtoffer van de omstandigheden.
Ze verspillen geen tijd aan zelfmedelijden en stappen niet in de slachtofferrol. Ze houden zich niet bezig met vechten tegen de omstandigheden. Dat kost veel negatieve energie en leidt meestal tot machteloosheid en frustratie.
Wat doen ze wel?
Ze nemen hun eigen verantwoordelijkheid en stellen doelen die binnen hun eigen invloed liggen. Ze durven in de spiegel te kijken en ze begrijpen dat het leven niet persé makkelijk of eerlijk hoeft te zijn. Op het moment dat jij weer de verantwoordelijkheid van jouw leven op je neemt, verantwoordelijkheid neemt voor wat jij voelt, dan sta je in je kracht en is verandering mogelijk.
Kenmerk 2: Ze geven hun kracht niet weg.
Ze staan niet toe dat andere mensen controle of macht over hun hebben. Ze zeggen geen dingen als: ‘Mijn baas zorgt ervoor dat ik mij slecht voel’. Vaak geven wij anderen de schuld van onze problemen. Je ouders hebben dingen niet goed gedaan, de overheid zorgt niet voor de juiste faciliteiten, je partner heeft je verlaten, je beste vriend heeft je verraden, je hebt niet genoeg geld of tijd om …. te doen, enzovoorts. Op het moment dat je dat doet sta je niet in je kracht en geef je dan ander de macht over jouw leven en jouw gevoelens
Wat doen ze wel?
Ze snappen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedachten en emoties. Een ander heeft alleen macht over jou als je hem dat geeft. Niemand kan jouw minderwaardig doen voelen zonder je eigen instemming.
Ze weten dat ze hun eigen gedachtes en emoties creëren.
Als jij in jezelf gelooft, van jezelf houdt en jezelf waardeert dan doet het er niet toe wat een ander zegt. Je ervaart wat de ander zegt als feedback waar je iets van kunt leren, maar het haalt je niet onderuit, je ervaart het niet als kritiek. Je wordt pas onderuit gehaald, als je niet in jezelf gelooft, niet van jezelf houdt, jezelf niet waardeert en aan jezelf twijfelt.
Kenmerk 3: Ze zijn niet bang voor verandering.
Veel mensen vinden het moeilijk om zekerheden los te laten. Ze zijn bang dat wanneer ze hun hart volgen dat ze niet genoeg geld verdienen, dat ze te weinig ervaring hebben, dat ze geen baan kunnen vinden omdat er al zoveel werkloosheid is of ze zijn bang wat andere mensen daarvan zeggen en durven hun hoofd niet boven het maaiveld uit te steken.
Wat doen ze wel?
Ze verwelkomen positieve veranderingen en zijn flexibel. Ze begrijpen dat verandering onvermijdelijk is en ze geloven in hun mogelijkheden om zich aan te passen. Ze kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. We hebben de neiging om vooral te kijken naar de worst-case-scenario’s. Deze mensen kijken juist naar de best-case-scenario’s.
Kenmerk 4: Ze verspillen geen energie aan dingen waar ze geen controle over hebben.
Je hoort ze niet klagen over kwijtgeraakte bagage, files en dat soort dingen. Dit kost veel energie terwijl je er geen invloed op hebt.
Wat doen ze wel?
Ze focussen zich op datgene wat wel binnen hun invloed ligt. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop je het benadert, hoe je erover denkt. Ze benaderen elke situatie positief. Ze stellen zichzelf de vragen: hoe wordt het beter dan dit? Wat is er nog meer mogelijk? Wat kan ik van deze ervaring leren? Waar kan ik ondanks de omstandigheden dankbaar voor zijn?
Kenmerk 5: Ze zijn niet constant bezig om het anderen naar de zin te maken of aardig gevonden te worden.
Veel mensen zijn bang om afgewezen te worden, niet aardig gevonden te worden, er niet bij te horen. Daarmee gaan ze vaak over hun grenzen heen. Zeggen ze te snel ja tegen de ander en nee tegen zichzelf. Hierdoor verlies je energie, neem je teveel hooi op je vork, voel je je te verantwoordelijk en doe je dingen die je liever niet wilt.
Wat doen ze wel?
Ze durven nee te zeggen en voor zichzelf op te komen als dat nodig is. Ze stellen duidelijke grenzen. Ze streven er wel naar om aardig, vriendelijk en oprecht te zijn, maar kunnen het prima aan als mensen niet blij zijn met hun keuzes.
Kenmerk 6: Ze zijn niet bang om risico’s te nemen.
Veel mensen durven geen risico’s te nemen omdat ze bang zijn om te falen. Bang zijn om niet goed genoeg te zijn. Ook zijn er mensen die juist bang zijn voor succes, bang om in hun grootsheid te stappen, bang om arrogant gevonden te worden of kritiek te krijgen. Want hoge bomen vangen immers veel wind? Ze durven de stap in het onbekende niet te maken en klampen zich vast aan de zekerheden die ze nu hebben. Binnen de overheid noemen ze dit ook wel de gouden kooi. Ambtenaren hebben een goed salaris en vooral goede secundaire omstandigheden. Dit houdt sommige ambtenaren tegen om te veranderen en risico’s te durven nemen om hun hart te volgen.
Wat doen ze wel?
Ze nemen weloverwogen risico’s. Ze hebben moed, ze durven hun angst te overwinnen en door te gaan. Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het ondanks de angst toch doen. Ze hebben de tools om hun innerlijke criticus te overwinnen en hun angsten onder ogen te zien. Ze laten zich niet leiden door belemmerende overtuigingen, ze laten zich leiden door bekrachtigende overtuigingen.
Kenmerk 7: Ze blijven niet hangen in het verleden.
Ze verspillen geen tijd aan gedachtes hoe het beter of anders had gekund. Je kunt het verleden niet veranderen.
Wat doen ze wel?
Ze erkennen hun verleden en richten zich juist op wat ze van hun verleden hebben geleerd. Ze weten welke talenten en kwaliteiten ze hebben ontwikkeld dankzij hun verleden. En ze hebben vertrouwen in de toekomst.
Kenmerk 8: Ze stoten zich niet tweemaal aan dezelfde steen.
Ze doen niet steeds hetzelfde en verwachten een ander resultaat. Hoe gek het ook klinkt. Dat is wat veel mensen doen. Hoe vaak hoor je mensen zeggen dat ze het anders willen? En doen ze dan ook iets anders? Meestal niet. Veel mensen blijven hetzelfde doen, hetzelfde denken en daardoor hetzelfde voelen. Als je altijd blijft denken zoals je dacht, blijft doen zoals je altijd deed blijf je je voelen zoals je je altijd hebt gevoeld en creëer je telkens hetzelfde resultaat.
Wat doen ze wel?
Ze voorkomen dat ze dezelfde fouten steeds opnieuw maken. Ze leren van hun fouten en maken vervolgens nieuwe keuzes. Ze geloven dat je altijd de beste keuze maakt die je op dat moment maakt én dat er altijd een nieuwe keuze mogelijk is. (Dit is een van de basisprincipes van Bewust Communiceren, deze onlinetraining is gratis verkrijgbaar via mijn website).
Ze weten dat elke keuze een consequentie heeft. Ze nemen hiervoor de volle verantwoordelijkheid op zich. Leren ervan, en maken een nieuwe keuze.
Kenmerk 9: Ze misgunnen anderen hun succes niet.
Ze zijn niet jaloers of voelen zich niet bedreigd als andere mensen succes hebben of beter zijn dan zijzelf.
Wat doen ze wel?
Ze vieren en waarderen het succes van anderen. Ze weten en erkennen dat succes komt door hard werken en toewijding en dat waarderen ze. Ze zijn zelf ook bereid om door toewijding hard te werken aan hun eigen succes.
Kenmerk 10: Ze geven niet op na de eerste keer.
Ze raken niet ontmoedigd als iets de eerste keer niet lukt. Ze geven niet op. Ze zien falen niet als reden om meteen op te geven.
Wat doen ze wel?
Ze gebruiken hun falen als kans om te groeien en te verbeteren. Ze zijn bereid het net zo lang te proberen totdat het lukt. Ze hebben de overtuiging ‘falen bestaat niet er is alleen feedback’. (Dit is een van de basisprincipes van Bewust Communiceren, deze onlinetraining is gratis verkrijgbaar via mijn website).
Als je hiervan uitgaat, is “fouten maken” niet meer destructief of een mislukking, maar dan geven “fouten” je de mogelijkheid om te leren. Je kunt het vergelijken met een kindje dat leert lopen. Voordat een kind kan lopen, valt het diverse keren om. Er is echter geen enkele ouder die eraan twijfelt dát zijn kind leert lopen. De ouder pakt het kind op, troost het en moedigt het aan om het nog eens te proberen. Het vallen is een onderdeel van het leerproces. Wanneer is in jouw leven vallen “falen” geworden?
Uitspraken van Thomas Edison over falen, mislukken en succes
- Ik heb niet gefaald. Ik heb enkel 10.000 manieren gevonden die niet werkten.
- Elke poging die mislukt, brengt u een stap dichter bij het geluk.
- Onze grootste zwakheid ligt in opgeven. De meest zekere manier om te slagen, is om het nog een keer te proberen.
- Vele mislukkingen zijn het gevolg van het feit dat men niet besefte hoe dicht men bij het succes was, toen men het opgaf.
- Ontevredenheid is de eerste noodzaak voor vooruitgang
Kenmerk 11: Ze zijn niet bang om alleen te zijn.
Veel mensen zijn bang om alleen te zijn, bang voor de stilte, bang zijn om zich te vervelen. Ze vermijden dit door zich naar buiten te richten, op zoek naar vermaak, zoals computerspelletjes, televisie, shoppen, uitgaan. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar als je daarmee de confrontatie met jezelf uit de weg gaat is dit heel destructief.
Wat doen ze wel?
Ze kunnen goed tegen stilte en alleen zijn met hun gedachten. Ze genieten van hun eigen gezelschap en zijn niet afhankelijk van anderen voor geluk of vermaak. Ze gebruiken stiltes en alleen zijn om te reflecteren, te contempleren, te mediteren om zo tot nieuwe inzichten en ideeën te komen.
Kenmerk 12: Ze hebben niet het gevoel dat de wereld hun iets verschuldigd is.
Vaak zoeken we buiten ons naar geluk. Als ik die baan heb word ik gelukkig. Als ik maar een relatie zou hebben dan word ik gelukkig. Als ik meer geld heb dan word ik gelukkig. Als ik vakantie heb kan ik eindelijk tot rust komen. Zo maken we geluk afhankelijk van wat er buiten ons gebeurd en plaatsen we het moment van gelukkig zijn in de toekomst. Deze mensen verwachten niet van de wereld of van anderen dat zij hun gelukkig maken. Ze zoeken geluk niet buiten zichzelf, ze leggen de verantwoordelijkheid voor hun geluk niet bij anderen.
Wat doen ze wel?
Deze mensen creëren hun eigen geluk. Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt. Ze houden van zichzelf en ze waarderen zichzelf. Ze hebben compassie met zichzelf. Ze geloven en vertrouwen op hun potentie om te creëren en succes te hebben.
Kenmerk 13: Ze verwachten niet onmiddellijk resultaat.
Iedereen heeft haast, iedereen wil onmiddellijke behoeftebevrediging en onmiddellijk resultaat. Als dat niet snel komt, haken veel mensen af of je krijgt een slechte beoordeling. In organisaties is het heel gewoon om niet langer dan vier jaar op één werkplek te zitten. Leidinggevenden en CEO’s willen vaak in die vier jaar een hele verandering laten plaatsvinden. Als die verandering er is vertrekken ze weer. Zo worden ze nooit geconfronteerd met de gevolgen van die veranderingen. En grote kans dat de volgende CEO of leidinggevende in vier jaar tijd zijn stempel op een bedrijf wil (of moet) drukken. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat het voor een gezonde organisatie veel beter is, wanneer CEO’s en leidinggevenden tien jaar op hun plek blijven. Zo krijg je gezonde organisaties met continuïteit en wordt er meer gekeken naar de effecten op langere termijn.
Wat doen ze wel?
Ze hebben geduld en geven hun inspanningen de tijd om te groeien en tot bloei te komen. Planten groeien niet door aan de blaadjes te trekken maar door de wortels water te geven. De natuur haast zich niet en toch wordt alles volbracht. Onmiddellijk succes duurt 10 jaar. Om ergens een expert in te zijn, heb je 10.000 uur ervaring nodig. Dit betekent 10 jaar lang 20 uur in de week.
Anders Denken, anders Voelen, anders Doen
Mijn boek Anders Denken, anders Voelen en Anders doen, helpt om meer emotionele en mentale kracht te krijgen.
Het boek helpt je om stop te zeggen tegen je innerlijke criticus.
Dit maakt je vrij om je hart te volgen.
Je hebt alles in je om te zijn wie je bent, je volle potentieel te leven en dit te delen met de wereld.
Nieuwsgierig?
Lees nu gratis het eerste hoofdstuk
Door de jaren heen ben ik expert geworden in de wet van aantrekkingskracht.
Deze wet helpt jou om jouw doelen en dromen te realiseren.
Als de wet van aantrekkingskracht nu nog niet voor je werkt, mis je belangrijke informatie.
In het eerste hoofdstuk van mijn boek Anders Denken, anders Voelen, anders Doen deel ik met jou het hele geheim van de wet van aantrekkingskracht. Het eerste hoofdstuk kun je nu gratis lezen.
Zet jij nu de eerste stap naar meer emotionele en mentale kracht zodat jij kunt zijn wie je werkelijk bent en meer liefde, vreugde en overvloed aantrekt?
Vraag dan het eerste hoofdstuk van mijn boek nu gratis aan
Meer nieuws
De KIBA kaartenset nu met 2 gratis meditaties
De KIBA kaartenset bestaat uit de best 56 best gelezen KIBA Momenten van de afgelopen drie jaar.
Bestel nu de KIBA Kaartenset voor € 23,50 inclusief verzendkosten en ontvang deze 2 meditaties gratis.
- Een Yoga Nidra Meditatie waarin je een boodschap ontvangt van je innerlijke mentor ter waarde van € 9,95
- Een meditatie waarmee jij je blokkades laat verdwijnen, ter waarde van € 9,95